Wiem, że jesteś najlepszy więc od razu do Ciebie
1. Czy jeśli wydasz decyzję na ŚP, to od razu zgłaszasz to ubezpieczenia społ. czy wysyłasz najpierw do ZUSU wniosek o ustalenie okresów składkowych i jeśli ZUS odpisze to ubezpieczasz od chwili wydania decyzji czyli np. od 3 marca
A jak okaże się że babka ma ustalone okresy i nie potrzeba opłacać składki to co wtedy korekta jeśli od razu zgłosisz i od wydania decyzji czyli 3 marca
Ale jaką niedopłatę, skoro wydasz decyzję 3 marca wystąpisz do ZUS o ustalenie i odpiszą ci 4 kwietnia to 4 kwietnia ubezpieczasz od 3 marca i już a tak co zrobisz z tą nadpłatą
Bo Ty chyba trochę nie zrozumiałeś, chodzi mi że jeśli wydałam decyzję 3 marca i wysłałam o ustalenie okresów i informacja z ZUS przyjdzie np. w kwietniu, to wtedy w kwietniu ubezpieczam wstecz od 3 marca przecież można tak... .bo jak od razu ubezpieczę i nadpłata co z tym zrobić
No to ubezpieczasz od 3 marca przecież na bieżąco wypłacasz świadczenie chodzi tylko o ubezpieczenie społeczne, to co nie można zrobić korekty w grudniu od marca Właśnie chciałam się dowiedzieć jak robią inni jak robisz.....
znając możliwości ZUSu to tak szybko nie przyjdzie, a nadpłatę łatwo skorygować łatwiej niż płacić odsetki zusowi, a poza tym księgowa urwie ci głowę, że będzie musiała zusowi płacić odsetki, księgowej łatwiej skorygować nadpłatę bo może ją potrącić z kolejnej deklaracji
opłacić powinnaś najpóźniej do 5 dnia m-ca następującego po wypłacie świadczenia.
Elmer ma rację, jeśli okaże się, że składki powinny być odprowadzone, to masz niedopłatę i odsetki.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett