Elmer, kb, ewalu - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 16 lip 2015, 9:03

matka pobiera rodzinne, dziecko z orzeczeniem które skończyło się w czerwcu. Po przeliczeniu dochodu w lipcu jest przekroczenie i kwalifikuje się do uchylenia. Kobieta jeszcze w czerwcu złożyła wniosek w powiatowym zespole ale dostała informację że sprawa się trochę przeciągnie to zwolnienia, urlopy. Dzieciak jest poważnie chory. Planuję zrobić wszczęcie do uchylenia decyzji i poprosić kobietę o aby napisała pismo o zawieszenie postępowania w związku z tym że sprawa orzeczenia jest w toku. Wówczas na podstawie art 98 § 1 kpa, wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania. Czy dobrze myślę? doradźcie co zrobić w tej sytuacji
nowa3

Napisano: 16 lip 2015, 10:04

Jak ustalałaś prawo to juz wiedziałaś , ze w łapie się tylko do końca czerwca? czy po drodze był uzysk?
Według mnie , gdyby dochodowo nic się nie zmieniło od początku okresu to swiadczenia przyznane powinny być do czerwca a od lipca odmowa, chyba, ze własnie po drodze wystąpił uzysk.
Człowiek nie jest taki, co by sobie nie poradził:)
POCAHONTAS
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 25 lis 2005, 10:00
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 10:07

mnie zastanawia czy można będzie wyrównać od lipca jak przyjdzie z nowym orzeczeniem w sierpniu ? mam ystuacje taką samą przynałam do czerwca odmówilam od lipca a co jak przyjdzie dopiero w sierpniu z nowym orzeczeniem?
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 10:16

u mnie jest jeszcze inaczej ponieważ oprócz końca orzeczenia, w czerwcu wypadła z rodziny (niespodziewanie) starsza córka która trafiła do rodziny zastępczej i teraz jest mały problem po przeliczeniu dochodu.
nowa3

Napisano: 16 lip 2015, 13:01

i co wy na to?
nowa3

Napisano: 16 lip 2015, 13:08

nowa3 pisze:matka pobiera rodzinne, dziecko z orzeczeniem które skończyło się w czerwcu. Po przeliczeniu dochodu w lipcu jest przekroczenie i kwalifikuje się do uchylenia. Kobieta jeszcze w czerwcu złożyła wniosek w powiatowym zespole ale dostała informację że sprawa się trochę przeciągnie to zwolnienia, urlopy. Dzieciak jest poważnie chory. Planuję zrobić wszczęcie do uchylenia decyzji i poprosić kobietę o aby napisała pismo o zawieszenie postępowania w związku z tym że sprawa orzeczenia jest w toku. Wówczas na podstawie art 98 § 1 kpa, wydam postanowienie o zawieszeniu postępowania. Czy dobrze myślę? doradźcie co zrobić w tej sytuacji
a jak zawiesisz wszczęcie ws. uchylenia to będziesz musiała płacić .. a co jak orzeczenie nie będzie spełniać wymogów ? .. u mnie ostatnio wysyp orzeczeń uzdrawiających ;)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 16 lip 2015, 13:09

problem jest z twoim sposobem jeden. Co zrobisz z wypłatą świadczenia?

Lepiej jej normalnie uchylić a ona niech złoży nowy wniosek.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x