Chyba za bardzo namieszałam.
Kobieta miała SR od XI 2013 r. , w IV 2014 przyszła i napisała pismo, że z dniem 14 kwietnia podejmuje zatrudnienie poza granicami kraju i prosi o wstrzymanie świadczeń od V 2014 r. do czasu wyjaśnienia kto ma pierwszeństwo wypłat (praca sezonowa). Ponieważ nie wiedziała dokładnie gdzie będzie pracowała itd. nie dałam jej formularza dotyczącego pobytu za granicą i umówiłam się z nią, że jak wróci zgłosi się i wszystko uzupełni.
Ja na to wszystko zrobiłam postanowienie na podstawie art. 152 § 1 kpa o wstrzymaniu wykonania decyzji z dniem 01 maja br. Mało tego w VI 2014 wysłałam pismo do niej z prośbą o wypełnienie formularza dotyczącego pobytu za granicą. Nie zgłosiła się. Ponownie wezwanie dałam w VII 2014 roku. Też się nie zgłosiłam.
I teraz jak z tego wybrnąć. Jak to zakończyć? Dowiedziałam się że bardzo źle zrobiłam wstrzymując wykonanie decyzji na podstawie art. 152 § 1 kpa , że to tylko dotyczy wznowienia postępowania? Zatem kiedy robić wstrzymanie wykonania decyzji i na jakiej podstawie? Ale przede wszystkim jak to wszystko zakończyć, zbliża się koniec okresu zasiłkowego a świadczenia są nie zakończone. Ona jest w Polsce bo widziałam ja kilka razy ale totalnie OPS zlewa. Jak z tego wybrnąć? I 3 pytanie: jak postępować w takich sytuacjach kiedy ktoś pobiera SR i przychodzi powiadomić że wyjeżdża poza granice kraju? Czy wstrzymać (na jakiej podstawie), czy muszą zrezygnować? Proszę pomóż.