Dziecko jest w hospicjum, nie am żadnego dochodu. Siostra zakonna która prowadzi Hospicjum od IX jest opiekunem prawnym tego dziecka (zaświadczenie mam z Sądu), czy ona może pobierać na to dziecko rodzinne? Zasiłek pielęgnacyjny wiem że tak. Pewnie może ubiegać się też o becikowe prawda? A co z rodzinnym? Dochody tylko dziecka prawda? Czyli zerowe. Proszę o opinię.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
my mamy hospicjum które jest podzielone. Niektórzy muszą ponosić odpłatność. Są to osoby dorosłe. Dzieci pod opieką nie muszą (nie mają bliskich) i rakowcy (przepraszam za bezpośrednie określenie) też nie muszą. Pozostali ponoszą koszty.
„-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
opiekunowi prawnemu się należy ale nie należy się na dziecko umieszczone w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie ... może wystąp z zapytaniem czy są taką instytucją
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
W skład hospicjum wchodzi:
- oddział opieki paliatywnej, poradnia opieki paliatywnej i walki z bólem,
- oddział opiekuńczo- leczniczy,
- zespół opieki domowej, oddział dziennego pobytu.
zaś w Ustawie jest:
instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie – oznacza to dom pomocy społecznej, placówkę opiekuńczo-wychowawczą, młodzieżowy ośrodek wychowawczy, schronisko dla nieletnich, zakład poprawczy, areszt śledczy, zakład karny, zakład opiekuńczo-leczniczy, zakład pielęgnacyjno-opiekuńczy, szkołę wojskową lub inną szkołę, jeżeli instytucje te zapewniają nieodpłatnie pełne utrzymanie.
W ustawie jest zakład opiekuńczo-leczniczy a w hospicjum jest oddział, raczej to nie to samo. A dziecko w sumie nie wiadomo na jakim jest oddziale, w aktach mam napisane zaświadczenie że ona jest opiekunem prawnym (osobno podłączone zaświadczenie z sądu) i że dziecko na stałe przebywa w Hospicjum.