Elmer prosze o twoją rade.Pilne - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 17 lut 2014, 12:51

Jesem OWD. Wszełam postepowanie - zwrotka awizo Wydałam decyzjie o uchylaniu sie zwrotka wraca - Adresat wyprowadził sie. Napisałam do EL w odp.- ten sam adres zameldowania. Napisałam do komornika w odp. - dłuznik przebywa w zakładzie karnym. Czy wobec tego mogę napisac do OWW , ze nie jestem organem własciwym dłuznika???????
Co powinnam zrobic umorzyc postepowanie czy uchylić decyzjię czy wogule nic nie robić
~Matysia

Napisano: 17 lut 2014, 12:53

jeden watek na ten sam temat nie starczy?
https://www.ops.pl/forum.php?page=&cmd=s ... ategory=44
~Behemot

Napisano: 17 lut 2014, 12:53

\"wogóle\" to umarzasz postepowanie
~hala

Napisano: 17 lut 2014, 12:54

z jakiej paczki? art 41 KPA.
~Behemot

Napisano: 17 lut 2014, 12:56

jeżeli zameldowany u ciebie a przebywa w Zk to prowadzisz dalej postępowanie, ale na dezycji o zwrocie kończysz. Nie wystawiasz o uchyleniu. Upomnienia i tw na zakład karny
~maja

Napisano: 17 lut 2014, 13:05

czyli maja mam umorzyc postepowanie
~Matysia

Napisano: 17 lut 2014, 13:08

jesli tak to na jakie art. moge sie powołac
~Matysia

Napisano: 17 lut 2014, 13:34

maju podpowiedz
~Matysia

Napisano: 17 lut 2014, 13:56

.....
~Matysia

Napisano: 17 lut 2014, 15:45

DECYZJA
o umorzeniu postępowania administracyjnego z urzędu

Kierownik Gminnego Ośrodka w xx działając na podstawie Upoważnienia Wójta xx z dnia y y., do podejmowania działań wobec dłużników alimentacyjnych, prowadzenia postępowania i wydawania w tych sprawach decyzji oraz na podstawie art. 105 § 1 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – Kodeks postępowania administracyjnego (t.j. Dz.U. z 2013r., poz 267), oraz art. 25 ustawy z dnia 7 września 2007r., o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j Dz.U. z 2012 r., poz.1228 z późn. zm.),

Postanawiam

1. Umorzyć postępowanie administracyjne z urzędu w sprawie uznania Pana xx – dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.

Uzasadnienie

W dniu 17.12.2013r. tutejszy ośrodek wszczął postępowanie administracyjne z urzędu dotyczące uznania Pana xx – dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych, w którym było pouczenie o informowaniu , w toku postępowania administracyjnego o każdorazowej zmianie miejsca zamieszkania, o czym mówi art. 41 kodeksu postępowania administracyjnego.
Tutejszy Ośrodek wydał decyzje o uznaniu dłużnika alimentacyjnego za uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych. Korespondencja wysłana na adres xx wróciła z adnotacją: adresat wyprowadził się nie podając adresu.
Zgodnie z art. 41§ 1 kodeksu postępowania administracyjnego – w toku postępowania strony oraz ich przedstawiciele i pełnomocnicy maja obowiązek zawiadomić organ administracji publicznej o każdej zmianie swego adresu.
§ 2. W razie zaniedbania obowiązku określonego w § 1 doręczenie pisma pod dotychczasowym adresem ma skutek prawny.
Tutejszy Ośrodek wystosował pismo do Komornika Sądowego w celu ustalenia aktualnego miejsca zamieszkania dłużnika alimentacyjnego. Z nadesłanej informacji od Komornika Sądowego wynika, iż dłużnik przebywa w Zakładzie Karnym.
Zgodnie z art. 2 ust 9 ustawy z dnia 7 września 2007 roku o pomocy osobom uprawnionym do alimentów (t.j. Dz.U. z 2012 poz. 1228) organem właściwym dłużnika jest wójt, burmistrz lub prezydent miasta właściwego ze względu na miejsce zamieszkania dłużnika alimentacyjnego. W związku z tym zgodnie z art. 105 k.p.a. prowadzenie dalszego postępowania administracyjnego jest bezprzedmiotowe, gdyż Ośrodek Pomocy Społecznej w xxnie jest organem właściwym dłużnika.
Dlatego też w myśl art. 105 kodeksu postępowania administracyjnego należało umorzyć postępowanie wszczęte zawiadomieniem o wszczęciu postępowania z urzędu Nr yy z dnia yy .. w sprawie uznania Pana za dłużnika alimentacyjnego uchylającego się od zobowiązań alimentacyjnych.
Treść art. 105 § 1 kodeksu postępowania administracyjnego informuje, gdy postępowanie z jakiejkolwiek przyczyny stało się bezprzedmiotowe w całości albo w części, organ administracji publicznej wydaje decyzję o umorzeniu postępowania odpowiednio w całości albo w części.
Wobec powyższego, orzeczono jak w sentencji.
Biorąc powyższe pod uwagę, orzeczono jak w sentencji.
~Ewelina

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x