Elmer-świadcz. pielegn. - ubezp. w KRUS czy go sprawdzać? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 07 mar 2016, 15:31

Mam Pana który od wielu wielu lat pobiera u Nas św. pielęgn. na syna. W starych wnioskach nie było mowy o zaprzestaniu prowadzenia gospodarstwa. Z akt rodzinnego wiem, że żona ma ha przeliczeniowe, a on chyba jest jako domownik. Czy powinnam ustalić, wystąpić z pismem do KRUS-u z zapytaniem o składki na ubezpieczenie społeczne? On nigdy u nas nie miał żadnego ubezpieczenia wszystko było w KRUS-ie. Czy te przepisy dotyczące skł. na ubezpieczenie emerytalno-rentowe za rolnika dotyczą osób które nabyły prawo do świadczenia pielęgnacyjnego w jakimś okresie np. w 2015 czy wszystkich - nawet tych które od co najmniej 7 lat pobierają świadczenie pielęgnacyjne? Jeśli wszystkich, proszę o podpowiedź jak po kolei postąpić,bo słyszałam, ze jeśli mam kogoś co od wielu lat ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne to rzekomo nie muszę występować do KRUS. Nie wiem. Proszę o pomoc.
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 15:39

nic nie występujesz. lejesz to
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 16:49

czy na pewno z tym nic nie robimy ? ja też mam rolników z ŚP i mam wątpliwości
m
zuzia
Praktykant
Od: 26 paź 2009, 0:22
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 16:56

czyli dotyczy ten przepis bardziej osób które nabyły prawo do SP w tym okresie co weszło już oświadczenie że rezygnuje z prowadzenia gospodarstwa?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 07 mar 2016, 17:04

Oczywista oczywistość, że tak.
Może rolnik woli opłacać składki z własnej kieszeni, niż aby mu opłacało OPS. :lol:
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x