emerytura a zasiłek stały wyrównawczy - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 30 kwie 2019, 19:48

Witam mam pytanie podopieczny w miesiącu grudniu 2018 składa wniosek o emeryturę (do lutego 2019 korzysta z zasiłku stałego). ZUS przysyła pismo odnośnie świadczeń do zwrotu od 1 stycznia 2019 - zgodnie z tym wysyłam pismo o zwrot nie zakańczam decyzji gdyż czekam na decyzję ZUSowską o emeryturze, którą petent ma donieść. minął miesiąc marzec 2019 Pan nic u mnie nie pobiera nie ma żadnych świadczeń z OPS. pod koniec kwietnia 2019 dociera z decyzją emerytalną, iż ma emerytury niecałe 300 zł i składa mi podanie o przyznanie pomocy. Powiedzcie co i jak robić bo na zdrowy rozum ZUS zwrócił OPS zasiłek po przeliczeniu stałego wyrównawczego na emeryturę wychodzi, że najprawdopodobniej ZUS za dużo nam oddał i co teraz??? Należy nadmienić że do końca lutego 2019 ww. ma orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności po komisji ma umiarkowany od którego się odwołał więc jeżeli mowa o stałym wyrównawczym to z tytułu wieku co dalej idzie tylko styczeń i luty 2019 w marcu 2019 nie mam podania i brak orzeczenia bo się odwołuje a w kwietniu 2019 pisze podanie???????? BŁAGAM O POMOC
ania.11
Praktykant
Od: 30 kwie 2019, 19:35
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 08 maja 2019, 17:00

Oczywiście dotyczy wyrównania zasiłku stałego a nie zasiłku stałego wyrównawczego
BARDZO PROSZĘ O POMOC CO ROBIĆ SPRAWA PILNA
ania.11
Praktykant
Od: 30 kwie 2019, 19:35
Zajmuję się: pracownik socjalny

Napisano: 09 maja 2019, 7:31

To jest coraz częstsza zagwozdka: w ustawie nie ma wprost mowy o przeciwskazaniach do pobierania zasiłku stałego i emerytury/renty, jednak art. 99 jest w kolizji z "prokliencką" interpretacją (że - przy spełnieniu kryterium - można dostawać do renty czy emerytury częściowy zasiłek stały), bo ZUS musi potrącić każdą kwotę wypłaconą tyt. ZS ze świadczeń emerytalno-rentowych. Są tu sprzeczne orzeczenia sądów.
Jeśli ZUS potrącił za dużo, to zwróć mu kwotę na podstawie art. 99 ust. 3:
Art. 99. 1. Osobie, której przyznano emeryturę lub rentę za okres, za który wypłacono zasiłek stały lub zasiłek okresowy, Zakład Ubezpieczeń Społecznych oraz inne organy rentowe, które przyznały emeryturę lub rentę, wypłacają to świadczenie pomniejszone o kwotę odpowiadającą wysokości wypłaconych za ten okres zasiłków i przekazują te kwoty na rachunek bankowy właściwego ośrodka pomocy społecznej.
2. W przypadku zasiłku okresowego przyznanego rodzinie świadczenie pomniejsza się o część kwoty przypadającą na tę osobę, której przyznano emeryturę lub rentę.
3. Kwota pomniejszenia, o której mowa w ust. 1, nie może być wyższa niż przyznana za ten okres kwota emerytury lub renty.
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x