Emerytura w marcu

Wybrane tematy:
Deputat węglowy zaświadczenie o dochodach Emerytura w marcu Potrącenie nadpłaty świadczenia uzupełniającego proszę sprawdzcie Śmierć zarządcy co dalej?
ODPOWIEDZ
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Emerytura w marcu

Post autor: Alalala »

Co zrobić w przypadku gdy osoba, która pobiera emeryturę nie otrzymała jeszcze decyzji o jej waloryzacji? Emeryturę osoba otrzymuję na konto. W marcu dostała wypłaconą jednym przelewem razem z 13-tą emeryturą. Jak poprawnie wyliczyć emeryturę w marcu? Czy przyjmuję, że 13-tka to 1217,98 zł netto i po prostu odejmuję?
marzena123
Stażysta
Zajmuję się: KDR, DM
Kontakt:

Re: Emerytura w marcu

Post autor: marzena123 »

napisz wniosek do ZUS o udostępnienie danych (kwotę jaką ta osoba otrzymała w marcu)
Alalala
Inspektor
Zajmuję się: ŚW/FA/ST/DM
Kontakt:

Post autor: Alalala »

szukam szybszego sposobu - obecnie ZUS odpisuje po około 2 miesiącach
kamos90
Starszy referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe/dodatki energetyczne/ archiwum zakładowe/ sekretariat/ prace społeczno - użyteczne
Kontakt:

Post autor: kamos90 »

Alalala pisze: 20 kwie 2022, 11:37 szukam szybszego sposobu - obecnie ZUS odpisuje po około 2 miesiącach
najprościej, wysłać wnioskodawcę do ZUS-u, niech tam poprosi o zaświadczenie (poucz aby miał przy sobie dowód) u mnie nie ma z tym problemu
Zyta87
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
Kontakt:

Post autor: Zyta87 »

No właśnie u mnie jedna Pani wysłała wniosek o zaświadczenie za luty, marzec i kwiecień, to jej wysłali za maj... ręce opadają. Czas goni, nadal nie mamy odpowiednich zaświadczeń i nie wiem, skąd wyższa kwota w marcu, bo w kwietniu przyszła jej 13 emerytura. Deputat węglowy wypłacany w 2 transzach normalnie wliczamy do dochodu?
ops.kk
Praktykant
Zajmuję się: św, fa, cp, sr, ds i co podleci :)
Kontakt:

Post autor: ops.kk »

a prościej ... człowiek może napisac na oświadczeniu pod odpowiedialnościa karną? i powinno być dobrze. bo 13 emerytury nie wliczmy do dochodu w DM? CZY DOBRZE MYŚLE ????
Zyta87
Referent
Kontakt:

U mnie na przelewie wyraźnie w tytule jest wskazana kwota 13 tej emerytury u Pani, tylko ten jeden przelew z kwotą 2900, tam ten deputat jest nieszczęsny. Jednak skoro jest w nieopodatkowanych, to wychodzi na to, że trzeba wliczyć. Czy dobrze myślę?
marzena123
Stażysta
Zajmuję się: KDR, DM
Kontakt:

Post autor: marzena123 »

Zyta87 pisze: 26 maja 2022, 7:44 U mnie na przelewie wyraźnie w tytule jest wskazana kwota 13 tej emerytury u Pani, tylko ten jeden przelew z kwotą 2900, tam ten deputat jest nieszczęsny. Jednak skoro jest w nieopodatkowanych, to wychodzi na to, że trzeba wliczyć. Czy dobrze myślę?
Deputat wliczamy
Zyta87
Referent
Kontakt:

Bardzo dziękuję za odpowiedź, wliczyłam w całości.
ODPOWIEDZ