proszę o pomoc bo robię to pierwszy raz. Kobieta złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy w marcu a o energetyczny w kwietniu. Przyznaję mieszkaniowy to jasne od marca a energetyczny od kwietnia tylko na kwiecień bo rozporządzenie w sprawie wysokości dodatku obowiązuje od stycznia do 30 kwietnia?? Ponadto gdzie przelewać energetyczny na konto wnioskodawcy czy zakładu energetycznego na które z kont lepiej? Proszę pomóżcie
Jeżeli wniosek o dodatek mieszkaniowy złożony jest w marcu to przyznajesz to świadczenie od kwietnia
natomiast w przypadku dodatku energetycznego przyznajesz go od miesiąca w którym złożony jest wniosek, czyli składa w kwietniu dod. ener. od kwietnia
a co do przekazywania tego świadczenia to u nas są tylko dwie opcje, albo wypłata w kasie albo na konto klienta
Witam serdecznie
Jestem od wczoraj na zastepstiw za osobe która zajmuje się dodatkiem mieszkaniowym i energetycznym.
Mam kilka pytań :
1. osoba miała dodatek mieszkaniowy do 30.03.2014r. w marcu złożyła mi wniosek od dod. energetyczny- wydaję decyzję o dot.energrtycznym do marca przy czy ta sama osoba w kwietniu złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy od kwietia -września,?
2. proszę o wzór decyzji na dod. energetyczny?
[quote="mała mi"]Jeżeli wniosek o dodatek mieszkaniowy złożony jest w marcu to przyznajesz to świadczenie od kwietnia
natomiast w przypadku dodatku energetycznego przyznajesz go od miesiąca w którym złożony jest wniosek, czyli składa w kwietniu dod. ener. od kwietnia
dobrze, a jezeli pani x sklada wniosek np. 4.03 decyzje wydaje od 1.03? i pieniązki dostaje 10.03?
a pan y sklada wniosek np.23.03 decyzja od 1.03? a przekazanie swiadczenia ?? 10.04 za marzec?
u nas kazdego 10-go wyplacany jest dodatek energetyczny
jak jest u was??
U nas wygląda to tak. W przypadku dodatku energetycznego:
Jeżeli klient złoży wniosek przed wypłatą np. 4.03 to wydaje decyzje w zależności kiedy ją przygotuje np. 05.03 i wysyłam dodatek w marcu, natomiast jeżeli jest już po wypłacie np. 25.03 to wydaje decyzje z datą np. 26.03. przyznaje dodatek od marca z wypłatą w kwietniu razem z kwietniowym dodatkiem. U nas przelewy idą przed 10 np. 8 lub 9 a wypłaty w kasie mamy w czwartek który jest najbardziej zbliżony datą do 10 (czyli w kwietniu wypłaty w kasie będą 10)
Niezależnie czy złoży wniosek 1 czy 31 marca- za marzec dodatek mu się należy
Podpowiedzcie proszę kiedy robicie wypłaty DE z decyzji , które uprawomocniają się po 14 dniach , a może dodajecie w decyzji jakieś magiczne zdanie ,że prawomocna z dniem podjęcia albo coś ?
Do uzasadnienia dopisuję:
"Ze względu na wyjątkowo ważny interes strony, tj. konieczność posiadania środków finansowych na zabezpieczenie niezbędnych potrzeb, zgodnie z treścią art. 108 kodeksu postępowania administracyjnego decyzji nadaje się rygor natychmiastowej wykonalności"