etykietowanie głosowe B1
etykietowanie głosowe B1
Zgłosiła się do nas kobieta niedowidząca, znaczny stopień, która twierdzi, że będąc na kursie otrzymała informacje od ON z innych powiatów, iż ci otrzymywali dofinansowanie z AS B1 do : etykietnika głosowego, dyktafonu. Mam wątpliwości, zwłaszcza jeśli chodzi o etykietnik, bo czy jest to to elektroniczne urządzenie lub oprogramowanie, umożliwiające ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawności. Co powiecie? Proszę o wypowiedzi. Z góry dziękuję.
Re: etykietowanie głosowe B1
My między innymi przyznaliśmy dofinansowanie do etykiet głosowych PenFriend cena 499 zł. Pani bardzo ładnie uzasadniła dlaczego wybrała dane urządzenia elektryczne. Etykiety umożliwiają sprawne odnalezienie się osoby np w kuchni przez odłuchiwanie komunikatów dźwiękowych zawierających informacje o produktach w oznakowanych opakowaniach lub np. w typowej pracy gabinetowej przez oznaczenie etykietami np. teczek w których przechowywane są różne dokumenty. Także myślę że jak najbardziej jest to wskazane i bardzo potrzebne dla osób niewidomych lub znacznie niedowidzących.
Tak wiem, że bardzo wskazane dla osób niewidomych, ale chodzi o to jak to się ma do programu "Aktywny samorząd" -likwidacja barier w dostępie do uczestnictwa w społeczeństwie informacyjnym. Więc sprawne odnalezienie się osoby np w kuchni nie ma nic współnego z celami programu. Bo np. już ten drugi przykład oznaczanie dokumentacji w pracy gabinetowej no to może. Ale niestety ta osoba jest niepracujaca. Proszę jeszcze o wypowiedzi.
Moduł I główny cel likwidacja barier utrudniających aktywizację społeczną i zawodową. Dzięki zakupowi etykiet głosowych osoba niepełnosprawna będzie wstanie stworzyć sobie stanowisko pracy chociażby w domu i za pomocą komputra na które dostał dofinansowanie wykonywać pracę zarobkową w domu co umożliwi mu nietylko aktywizację zawodową ale również społęczną.
Dzięki, brzmi dość przekonująco, wiedziałam, że mogę na was liczyć. Może ktoś inny również skorzysta z tych informacji. Zachęcam do dalszych wypowiedzi.
według opinii PFRON sprzęt elektroniczny to taki sprzęt, który w jakiś sposób współgra z komputerem.
Ano właśnie i o tym myślę, że etykietnik nie współgra z komputerem, chociaż w opisie przeczytałam, że posiada złącze USB do komunikacji z komputerem i nie bardzo to rozumiem. Bo jeśli oznacza to jednak, że współgra, a osoba chce stworzyć sobie przestrzeń do pracy, (np etykietować dokumenty) no to może?. Ale mam duże wątpliwości. Zanim napiszę do PFRON, a oni odpowiedzą to minie z 4 miesiące. Dlatego zachęcam do dyskusji, bo wcześniej czy później pewnie nie jeden PCPR może zetknąć się z problemem. A może już ktoś to przerobił?. Z góry dzięki za każdą uwagę.
Nie zgadzam się z poprzednią wypowiedzią. Według kierunków działań sprzęt elektroniczny lub jego element lub oprogramowanie to elektroniczne urządzenia lub ich elementy i dedykowane dla nich oprogramowanie, umożliwiające ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosparwności z uwzględnieniem definicji urządzeń brajlowskich. Nie ograniczajmy się tylko do komputerów !!! Ja nie widze problemu. Etykietnik jest urządzeniem elektronicznym? - Jest !, ograniczy skutki niepełnosprawności?- Tak! Jeśłi ktoś wnioskuje o tylko o telefon dla os. niewidomej bez komputera to nie dostanie bo nie ma komputrera? Absurd
a gdzie macie te opinie o tym ze taki sprzet ma wspołgrac z komputerem??? w jednej z odpowiedzi PFRON jest def: "sprzet elekt. lub jego elemnty i oprogramowanie - sa to elektroniczne urzadzenia lub ich elemmenty i dedykowane dla nich oprogramowanie, umozliwiajace ograniczenie skutków rodzaju i stopnia niepełnosprawnosci" . jak macie taka def to wklejcie prosze
no dokladnie i ja wlasnie tez przytoczylam te def bo tam nie ma nic ze ma wspolgrac z komputerm a jak macie takie wyjasnienie wklejcie
Oprócz etykietowanie głosowe B1 - Aktywny Samorząd przeczytaj również:
AS B1
AS - przywrócenie terminu
Udzielenie odp. wnioskodawcy AS - w ciągu ilu dni?
Obszar B zadanie 1
AS weksel
AS B1
A2
Kalkulator B1
AS osoba ubezwłasnowolniona
Umowa B1 Aktywny
AS wnioski pilne
As - D
KONTROLA AKTYWNY SAMORZĄD
AS-umowy, ocena merytoryczna
AS B1