Obszar B zadanie 1

ODPOWIEDZ
Lilli

Obszar B zadanie 1

Post autor: Lilli »

Czy mogę przyznać dofinansowanie osobie, która posiada orzeczenie ZUS (trwała niezdolność do pracy) z powodu narządu wzroku, wydane w 2004 roku jeżeli ma dołączone zaświadczenie lekarskie, mówiące iż ostrość wzroku w oku lepszym wynosi w korekcji 0,05 ?
Proszę o pomoc, gdyż już było tyle interpretacji że nawet najprostszych rzeczy nie jestem już pewna.
Gava

Re: Obszar B zadanie 1

Post autor: Gava »

Pamiętam , że była kiedyś interpretacja dotycząca Obszaru B!., z której wynikało że o dofinansowanie może się ubiegać osoba mająca ZNACZNY stopień niepełnosprawności lub równoważny, lub osoba posiadająca orzeczenie o niepełnosprawności które jest wydawane do 16 roku życia + zaświadczenie lekarskie.
i Jeżeli stopień znaczny nie jest wydany z powodu narządu wzroku to również należny dołączyć zaświadczenie lekarskie.
Więc moim zdaniem nie można dofinansować.
pcpr-A

Post autor: pcpr-A »

Dokładnie.
B1 jest adresowane do osób ze stopniem znacznym lub równoważnym (I grupa inwalidzka => całkowita niezdolność do pracy => i niezdolność do samodzielnej egzystencji znaczny stopień niepełnosprawności). W tym przypadku już formalnej oceny nie przejdzie ten wniosek.
Gava

Post autor: Gava »

jak nie jestem pewna zaglądam do sprawozdania, w tym przypadku osoby z umiarkowanym stopniem nie można nawet w sprawozdaniu ująć.
Gość

Post autor: Gość »

dokladnie nie mozna
ODPOWIEDZ