ewalu, kb, Elmer i inni - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 02 cze 2015, 10:18

1. klient w 2013 roku płacił byłej żonie alimenty na dziecko, na potwierdzenie tego faktu na kartki odręcznie napisane i podpisane przez byłą żonę potwierdzam odbiór..., czy na tej podstawie mogę odliczyć alimenty od dochodu?
2. w 2013 roku facet płacił alimenty na dziecko z poprzedniego związku, dochód faceta z 2013 roku do utraty, w 2015 nowa umowa i dochód za drugi m-c, jak odliczyć od tego alimenty z 2013?
nowa3

Napisano: 02 cze 2015, 10:28

1) ja bym odliczyla
2) od dochodu uzyskanego nie mozesz odliczyc alimentow zaplaconych w 2013 r. Ja doliczam dochod uzyskany w kwocie pomniejszonej o zaplacone za ten miesiac alimenty(jesli sa zaplacone)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 10:39

1. dodatkowo kazałbym mu napisać oświadczenie pod odpowiedzialnością;
2. takiej sytuacji nie przewidział bublotwórca zwany potocznie ustawodawcą. Sposób KB jest jedynym logicznym wyjściem z sytuacji.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 10:46

2. ja robię tak jak kb (jest ok wg radcy prawnego)
Ell

Napisano: 02 cze 2015, 12:22

Ell pisze:2. ja robię tak jak kb (jest ok wg radcy prawnego)
i wg ustawy :) .. też tak robię :)
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 12:36

wg ustawy to nie bardzo...
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 12:37

Elmer pisze:wg ustawy to nie bardzo...
no jak nie bardzo ??
Art. 3. Ilekroć w ustawie jest mowa o:
1) dochodzie – oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:
a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c i 30e ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.1)), pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 12:52

ładnie, ładnie tylko to bardziej chodzi o dochód roczny niż uzyskany.
dodatkowo spójrz zarówno do ustawy jak i do rozporządzenia i znajdź mi art., który mówi o braniu i dokumentowaniu zapłaconych alimentów przy uzysku dochodzie.
Ja nie mówię, że jest to źle, ja mówię, że bublotwórca tego nie przewidział.
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 12:55

Elmer pisze:ładnie, ładnie tylko to bardziej chodzi o dochód roczny niż uzyskany.
a z czego to wynika, że roczny ?

"Ilekroć w ustawie jest mowa o dochodzie" a uzyskujemy też dochód .. sam zwracasz uwagę jak ludzie piszą "netto" :D
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 02 cze 2015, 12:58

ustawa/rozporządzenie określa co ma przedstawić klient na potwierdzenie zapłaconych wpłat za poprzedni rok.
Czy określa co ma przedstawić przy zapłaconych przy uzysku?

Popatrz na to z tej strony - ustawa określa dochód, jako dochód pomniejszony o zapłacone alimenty. Pomijam już to, że dochód uzyskany jest jednak innym pojęciem. Facet miał w 2013 roku dochód i płacił alimenty. Utracasz jego dochód. Czytając literalnie ustawę dlaczego chcesz utracić jego zapłacone alimenty?
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x