Już raz pisałem o mojej sprawie ale nie na wszystkie nurtujące mnie pytania dostałem odp. (niektóre pytania może i błahe ale w całości tych kilku spraw to już mi się bełta) Sytuacja dotyczy ZR,fa i sw. Rodzina 3 osobowa matka (panna) i dwoje dzieci z dwoma różnymi ojcami. Przy ustalaniu prawa do ZR na nowy okres zasiłkowy wyszło, iż starsze dziecko nie przebywa przy matce od 2014 natomiast postanowieniem sądu, które uprawomocniło się w kwietniu 2016r. ustalono przebywanie dziecka tylko przy ojcu, matka dziecka jak wynika z wywiadu środowiskowego nie jest pozbawiona praw rodzicielskich. Jak teraz postąpić?
1. czy pomimo tego że chłopak nie mieszka z matką to brać go nadal do składu rodziny matki ustalając prawo do świadczeń na drugie dziecko?
2.świadczenia, które pobrała na niego zr,fa,sw (czy wszystkie?) podlegają zwrotowi?
jeżeli tak to od kiedy od czasu od kiedy tam przebywał czy od uprawomocnienia postanowienia o przebywaniu dziecka przy ojcu?
3.jeżeli nie można zaliczyć tego dziecka do obecnego składu rodziny matki to świadczenia z funduszu pobrane na niego w 2014/2015 liczyć matce do dochodu?
4.obecnie matka płaci alimenty na to dziecko, którego nie ma ale od jej dochodu tego nie odliczamy, gdyż w 2014 i 2015 nie płaciła czy tak?