Ewalu zerknij - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 23 sty 2017, 10:31

Już raz pisałem o mojej sprawie ale nie na wszystkie nurtujące mnie pytania dostałem odp. (niektóre pytania może i błahe ale w całości tych kilku spraw to już mi się bełta) Sytuacja dotyczy ZR,fa i sw. Rodzina 3 osobowa matka (panna) i dwoje dzieci z dwoma różnymi ojcami. Przy ustalaniu prawa do ZR na nowy okres zasiłkowy wyszło, iż starsze dziecko nie przebywa przy matce od 2014 natomiast postanowieniem sądu, które uprawomocniło się w kwietniu 2016r. ustalono przebywanie dziecka tylko przy ojcu, matka dziecka jak wynika z wywiadu środowiskowego nie jest pozbawiona praw rodzicielskich. Jak teraz postąpić?
1. czy pomimo tego że chłopak nie mieszka z matką to brać go nadal do składu rodziny matki ustalając prawo do świadczeń na drugie dziecko?
2.świadczenia, które pobrała na niego zr,fa,sw (czy wszystkie?) podlegają zwrotowi?
jeżeli tak to od kiedy od czasu od kiedy tam przebywał czy od uprawomocnienia postanowienia o przebywaniu dziecka przy ojcu?
3.jeżeli nie można zaliczyć tego dziecka do obecnego składu rodziny matki to świadczenia z funduszu pobrane na niego w 2014/2015 liczyć matce do dochodu?
4.obecnie matka płaci alimenty na to dziecko, którego nie ma ale od jej dochodu tego nie odliczamy, gdyż w 2014 i 2015 nie płaciła czy tak?
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 13 sty 2017, 20:46
Zajmuję się: sr/sw

Napisano: 23 sty 2017, 14:03

???
„Mądry potrafi wyłowić naukę z całej rzeki głupich słów, natomiast głupi nie potrafi wyłowić niczego z potoku mądrości.”
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2017, 16:10

???
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 23 sty 2017, 16:15

od maja 2016 roku matka nie powinna brać świadczeń na to dziecko ... ale jak ojciec nie ma nic na przeciwko to ja bym chyba nie ruszała .. ale to tak po cichu piszę ...
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 sty 2017, 9:01

Kobita trochę wojuje, na razie ma wstrzymaną wypłatę do wyjaśnienia sprawy, uważa że jest ok i chce dalszej wypłaty, Ewalu jakby ustalać jej na to drugie dziecko prawo do świadczen to zgodnie z definicjami rodziny z naszych ustaw można zaliczyć tego chłopaka co go fizycznie nie ma do składu rodziny (jak nie ma pozbawionych praw tylko jest to postanowienie) a jeżeli nie to liczyć jego fundusz co matka pobrała w 2014 i 2015 do dochodu rodziny w obecnym składzie.
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 25 sty 2017, 17:19

???
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 26 sty 2017, 14:16

Ewalu popatrz post wyżej i jeszcze jedno czy odliczyć JEJ od dochodu liczonego z roku bazowego alimenty zasądzone i płacone od 2016r? czy jeżeli liczymy na podstawie roku bazowego to odliczamy alimenty zapłacone w bazowym a z kolei jakby miała uzysk po bazowym to od tego można by jej było odbić te bieżące?
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 sty 2017, 8:56

Ewalu zerknij jeszcze raz
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 27 sty 2017, 9:15

Marcelino pisze:Ewalu popatrz post wyżej i jeszcze jedno czy odliczyć JEJ od dochodu liczonego z roku bazowego alimenty zasądzone i płacone od 2016r? czy jeżeli liczymy na podstawie roku bazowego to odliczamy alimenty zapłacone w bazowym a z kolei jakby miała uzysk po bazowym to od tego można by jej było odbić te bieżące?
tak od uzysku odliczasz miesięczną kwotę alimentów albo z bazowego ( jak miała ) to co miała w bazowym zapłacone
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2017, 9:43

Ewalu. przepraszam,że Cię tak gnębię ale napisz mi jeszcze co z obecnym składem rodziny i jak z funduszem pobranym przez matkę w bazowym na to dziecko, którego nie ma (jak pisałem wyżej)
Marcelino
Awatar użytkownika
Starszy referent

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x