Ewaluacja AS
Ewaluacja AS
Mam pytanie czy do wszytkich beneficjetów wysyłaliście ankiety? co poźniej robiliście jak ankiety wypełnionse Wam już wpłynęły?
Re: Ewaluacja AS
ja robiłam ankietę \"Ocena efektów(...)\" i spłynęły do mnie juz wszystkie wypełnione (10 procent z każdego obszaru). Mieli termin do 10 stycznia.
policzyłam ile osób b zaznaczyło że zlikwidowały się/ zmniejszyły ich barier w dostępie do : edukacji, w uczestnictwie w życiu zawodowym i/lub społeczny. i wyliczyłam wskaźniki w %. Udział osób którym udzielono dofinansowanie do liczby osób które uzyskały jakieś efekty
A jak odniesiecie się do tego to jest pytanie zadane w w kwietniu 2013 roku,
Na czym będzie polegała ewaluacja programu?
Beneficjent pomocy zobowiązany jest do dostarczenia do Realizatora pisemnej informacji, przygotowanej zgodnie z wytycznymi PFRON w zakresie ewaluacji programu, odzwierciedlającej stan faktyczny w zakresie efektów udzielonego dofinansowania, w tym w odniesieniu do celów programu.
Ewaluacja będzie przeprowadzana na podstawie ww. informacji beneficjentów. Po podjęciu decyzji przez Zarząd PFRON o przeprowadzeniu ewaluacji programu, Fundusz powiadomi Realizatorów programu, w jakiej formie ewaluacja zostanie przeprowadzona i udzieli szczegółowych wyjaśnień w tym zakresie.
Na czym będzie polegała ewaluacja programu?
Beneficjent pomocy zobowiązany jest do dostarczenia do Realizatora pisemnej informacji, przygotowanej zgodnie z wytycznymi PFRON w zakresie ewaluacji programu, odzwierciedlającej stan faktyczny w zakresie efektów udzielonego dofinansowania, w tym w odniesieniu do celów programu.
Ewaluacja będzie przeprowadzana na podstawie ww. informacji beneficjentów. Po podjęciu decyzji przez Zarząd PFRON o przeprowadzeniu ewaluacji programu, Fundusz powiadomi Realizatorów programu, w jakiej formie ewaluacja zostanie przeprowadzona i udzieli szczegółowych wyjaśnień w tym zakresie.
Dlatego my jeszcze nie robimy ewaluacji. Nie wiemy co będzie PFRON interesowało.
ale umowa i kwota otrzymana na koszty ewaluacji nas obliguje do przeprowadzenia ewaluacji, a ta PFRONowska osobno
jak trzeba będzie zrobić ewaluację wg wytycznych PFRONU to się zrobi jeszcze raz, ale wole mieć zabezpieczenie nawet w postaci takich ankiet że coś jednak robiłam,
uważam dokładnie jak przedmówca - gava - lepie coś mieć niż nie mieć nic. A my telefonowaliśmy do PFRON właśnie z pytaniem czy będą jakieś wytyczne i nasz opiekun powiedział, że nic takiego nie słyszał żeby PFRON przygotowywał jakieś wytyczne. Tak więc sami opracowaliśmy ankiety trochę bazując na starych ankietach PFRON-owskich z PEGAZA i HOMERA, jak powypełniali to koleżanka zliczyła odpowiedzi z każdego pytania i krotko omówiła wyniki, czasami jakiś wykresik wstrzeliła. I tak sobie to leży w aktach. Jak się ktoś zapyta czy ewaluacja zrobiona, proszę bardzo- jest zrobiona, jak umieliśmy tak zrobiliśmy:)
Oprócz Ewaluacja AS - Stare tematy przeczytaj również:
tłumacz języka migowego
środki PFRON wg algorytmu
bariery techniczne
LBA
szkolenie dla osoby naumowę zlecenia
przyjmiemy dziecko do rodziny zastępczej/adopcyjnej
wózek elektryczny NFZ
As B1
dofinansowania PFRON
RODZINA ZASTĘPCZA/ ADOPCYJNA
odpłatność dla dzieci w placówkach