ewidencja

Wybrane tematy:
Ukraina-nowa klasyfikacja budżetowa Czyste powietrze Wynagrodzenie AOON Św. Wychow. - pracownik , czy zmieniacie stanowisko ile przechowujecie schronienie z usługami opiekuńczymi
~nowa

ewidencja

Post autor: ~nowa »

Czy prowadzicie wyodrębnioną ewidencję księgową środków otrzymanych z dotacji oraz wydatków dokonywanych z tych środków?
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: ewidencja

Post autor: ~Kasia »

tak
Kasia
~nowa

a możesz napisać jak to u Was wygląda
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

po prostu - jeśli to dotacja z zadań zleconych to dopisuje do paragrafu cyferkę 01, środki gminy 02, dotacje na zadania własne 03, kiedyś tego nie robiłam, ale można się wtedy pogubić. Oczywiście oznaczenia samemu trzeba sobie ustalić w polityce rachunkowości.
Kasia
~Anka W.

Post autor: ~Anka W. »

Mam wyodrębnione zadania 001, 002 .... itd.
W zależności od źródeł ich finansowania mam:
W - zadania własne
X - zadania dotowane
Z - zadania zlecone
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Oczywiście sposób zależy od indywidualnych zapisów w każdej jednostce, ważne aby można było łatwo wyodrębnić poszczególne wydatki
Kasia
~Marika

Post autor: ~Marika »

mam podobnie jak Kasia
~nowa

ja ma zasilenia księgowane 223/130-1 doch.
natomiast do wydatków mam konto 130-2
to księgując zasilenia robie ten podział na koncie 130-1 doch. i później księgując wydatki z konta 130-2 wydatki też dokonuje tego podziału, dobrze rozumiem?
~Kasia
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

tak, tylko przy konkretnych paragrafach musisz sobie oznaczyć, które są z własnych środków a które z dotacji. np lista na dożywianie może być wydatkiem z dotacji albo z własnych czyli np 852-85295-3110-02 (Własne) albo 852-85295-3110-03 (dotacja) oczywiście paragraf możesz jeszcze bardziej rozbudować, zależy jak ci potrzebne.
Kasia
~gumi

Post autor: ~gumi »

ja mam np. 130-11-852-85213, gdzie 11-dofin., 130-12-852-85212, gdzie 12 to zlecone, itp.
ODPOWIEDZ