Jak zaksięgować f-rę wystawioną 12 stycznia za okres listopad grudzień roku poprzedniego ? W styczniu jako koszt i wydatek czy w grudniu jako koszt i rozliczenie zakupu?
Też mam z tym problem- a sprawozdania za grudzień już zrobiłam. Mam zapis w PR że ujmuję faktury które wpłyną do 5-ego następnego miesiąca i tego się trzymam- ale czy to dobrze nie wiem . W normalnych firmach napewno taka faktura jak Twoja Elu zaliczona byłaby do grudnia .
ja mam w polityce rachunkowosci,ze jesli fv wpłyna po 8 stycznia to jest ona zaliczana do tego roku w którym wpłynęła,a jesli przed 8 stycznia to sa zaliczone do roku poprzedniego,czyli grudnia.
też miałam taki zapis - przyjechał audyt i powiedział że faktury które przyjdą do 31 stycznia za grudzień powinny być ujęte w grudniu a można robić korektę sprawozdań
Mój skarbnik na koniec roku nie chce mieć wykazanych innych zobowiązań aniżeli \"13\" , więc wszystko ze stycznia zaliczam do stycznia jest to sprzeczne z zasada memoriału
Należy rozróżniać sposoby księgowania które są w 100% zgodne z przepisami UoR od sposobów które stanowią tzw. uproszczenia których stosowanie również są pod pewnymi warunkami jest dopuszczane przez UoR.
Przyjęcie poniższego rozwiązania jest uproszczeniem:
[..]
NA KONIEC ROKU WSZYSTKIE DOKUMENTY KTÓRE WPŁYNĄ W STYCZNIU A DOTYCZĄ 2013 KSIEGUJEMY JAKO ZOBOWIAZANIE 4-201 999
[..]