F-ra wystawiona w styczniu dotycząca grudnia - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 15 sty 2014, 13:55

Jak zaksięgować f-rę wystawioną 12 stycznia za okres listopad grudzień roku poprzedniego ? W styczniu jako koszt i wydatek czy w grudniu jako koszt i rozliczenie zakupu?
~ela

Napisano: 15 sty 2014, 23:26

Też mam z tym problem- a sprawozdania za grudzień już zrobiłam. Mam zapis w PR że ujmuję faktury które wpłyną do 5-ego następnego miesiąca i tego się trzymam- ale czy to dobrze nie wiem . W normalnych firmach napewno taka faktura jak Twoja Elu zaliczona byłaby do grudnia .
~Kaja

Napisano: 16 sty 2014, 0:56

ja mam w polityce rachunkowosci,ze jesli fv wpłyna po 8 stycznia to jest ona zaliczana do tego roku w którym wpłynęła,a jesli przed 8 stycznia to sa zaliczone do roku poprzedniego,czyli grudnia.
~abc

Napisano: 16 sty 2014, 12:44

też miałam taki zapis - przyjechał audyt i powiedział że faktury które przyjdą do 31 stycznia za grudzień powinny być ujęte w grudniu a można robić korektę sprawozdań
~ol

Napisano: 16 sty 2014, 12:53

NA KONIEC ROKU WSZYSTKIE DOKUMENTY KTÓRE WPŁYNĄ W STYCZNIU A DOTYCZĄ 2013 KSIEGUJEMY JAKO ZOBOWIAZANIE 4-201 999
~ALIKA

Napisano: 16 sty 2014, 12:58

no co do tego zobowiazania to moznaby sie sprzeczać, ale chodzi głównie o koszty
~kic13

Napisano: 16 sty 2014, 13:01

Mój skarbnik na koniec roku nie chce mieć wykazanych innych zobowiązań aniżeli \"13\" , więc wszystko ze stycznia zaliczam do stycznia jest to sprzeczne z zasada memoriału
~nadgorliwa

Napisano: 16 sty 2014, 13:39

Należy rozróżniać sposoby księgowania które są w 100% zgodne z przepisami UoR od sposobów które stanowią tzw. uproszczenia których stosowanie również są pod pewnymi warunkami jest dopuszczane przez UoR.

Przyjęcie poniższego rozwiązania jest uproszczeniem:
[..]
NA KONIEC ROKU WSZYSTKIE DOKUMENTY KTÓRE WPŁYNĄ W STYCZNIU A DOTYCZĄ 2013 KSIEGUJEMY JAKO ZOBOWIAZANIE 4-201 999
[..]
~BDMB

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x