FA - zaświadczenie sądu - PILNE - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 04 sty 2023, 9:58

Dostaliśmy zaświadczenie sądu, z art. 15 ust 4 punkt e Ustawy z adnotacją, że jest jedynie organem przekazującym, a nie egzekucyjnym. Pan jest marynarzem, polski sąd przesłał kwity na Cypr, który z kolei poinformował, że nie ustalono tam miejsca zamieszkania, więc nic się nie da zrobić i polskie orzeczenie sądowe nie może być egzekwowane. Czy taki dokument pozwala przyznać FA - art. 2 pkt 2 lit. a albo b??
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 04 sty 2023, 14:14

myślę że możesz w takim przypadku przyznać, tym bardziej że powołali art. 15 ust. 4
ola2
Stażysta
Od: 25 kwie 2017, 8:43
Zajmuję się: SW/SR/FA

Napisano: 24 sty 2023, 10:41

Czy na pewno fundusz się należy w opisanej sytuacji???
Nowka
Referent
Od: 19 lut 2020, 11:40
Zajmuję się: ŚR/ŚW/FA/DS/CP/DM

Napisano: 24 sty 2023, 11:17

Też jestem ciekaw, bo akurat spłynęła nam taka sprawa. Ktoś się wypowie?
Bazyl
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 11:08
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2023, 8:56

Naprawdę nikt nie robi FA przy zagranicznym dłużniku, który nie wiadomo gdzie przebywa i jest zaświadczenie sądu? Art. 2 pkt 2 lit. b??
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2023, 9:54

za bezskuteczną egzekucję uważa się również niemożność wszczęcia lub
prowadzenia egzekucji alimentów przeciwko dłużnikowi alimentacyjnemu
przebywającemu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, w szczególności
z powodu:
a) braku podstawy prawnej do podjęcia czynności zmierzających do
wykonania tytułu wykonawczego w miejscu zamieszkania dłużnika,
b) braku możliwości wskazania przez osobę uprawnioną miejsca zamieszkania
dłużnika alimentacyjnego za granicą;

Ja miałam sytuację, że dłużnik przebywał gdzieś w Niemczech, wierzycielka nie zna adresu (miałam jej oświadczenie), w dokumentach, które dostała z sądu nigdy nie było adresu zamieszkania dłużnika (mam te dokumenty), instytucja zagraniczna prowadziła przez wiele lat bezskutecznie egzekucję i w końcu ją zamknęła. Miałam opisane przez Sąd, że wierzycielka udzielała wszelkich informacji potrzebnych do egzekucji i dlaczego egzekucja została zamknięta (przesłali nawet tłumaczenia dokumentów od "komornika" zagranicznego). Przyznałam powołując się na brak wskazania adresu i po zamknięciu sprawy za granicą jako brak podstawy prawnej - cytat z ustawy, który zamieściłam wyżej. Przez czas gdy nie można było wznowić egzekucji wierzycielka otrzymywała FA. Sąd pouczył wierzycielkę, że po 2 latach może znowu złożyć o egzekucję i to zrobiła, więc egzekucja została podjęta ponownie i teraz na nowo ubiega się o FA.
Czy dobrze zrobiłam to nie wiem na 100%, ale tak zinterpretowałam ustawę a wierzycielka dopełniła wszystkich czynności w sprawie egzekucji i tak będę się bronić w razie zarzutów kontroli.
beataQ
Stażysta
Od: 23 lut 2016, 10:09
Zajmuję się:

Napisano: 25 sty 2023, 10:30

beataQ pisze:
25 sty 2023, 9:54
Ja miałam sytuację,
Dzięki wielkie za wyczerpujący opis. Zasadniczo myślimy podobnie. Tylko czy dobrze? :P Miłego dnia :D
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2023, 10:37

Może ktoś jeszcze podzieli się doświadczeniami w temacie?
Bazyl
Starszy referent
Zajmuję się:

Napisano: 27 sty 2023, 11:48

Jeśli jest informacja z Sądu, bo to nawet nie jest zaświadczenie- to przyznajemy. Zawsze tak robiłam. Tylko co okres zasiłkowy i nowy wniosek- to musi być aktualna informacja z Sądu bo, a nuż go znaleźli;)
Lucyna123!
Stażysta
Od: 27 sty 2023, 11:44
Zajmuję się: ŚR, FA

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem