Dzien dobry. Mam wniosek o FA. Pani składa poraz pierwszy, wyrok z sierpnia 2021 zasadzajacy alimenty od lutego 2021. zaswiadczenie od komornika ze prowadzi postepowanie od wrzesnia 2021 i jest to egzekucja bezskuteczna. co z alimentami luty - sierpien 2021? liczymy jak na wyroku i doliczamy do dochodu?
Mam podobny problem. Proszę powiedcie jak robicie.
Kobieta ma zasądzone alimenty 2000 zł od sierpnia 2022, egzekucja u komornika wszęta w lutym 2023. Twierdzi ze nic nie otrzymała w tym czasie.
Czy liczyć dochód zgodnie z wyrokiem sądu od sierpnia 2022 czy przyjąć oświadczenie od strony ze w tymczasie nic nie otrzymała.
Macie może jakieś doświadczenia w tym temacie?
Ja proszę w takich sytuacjach wierzycieli o oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, bo tak jak piszecie może być różnie. Ostatnio miałam wierzycielkę: wyrok z kwietnia 2022r. a u komornika sprawa dopiero w tym roku. Poprosiłam o oświadczenie, bo tatuś nie płacił zgodnie z wyrokiem tylko jak mu się chciało. Pani przedstawiła także do oświadczenia stosowne dowody wpłaty, których suma była mniejsza od tej, którą obliczyłaby tylko na podstawie wyroku sądu.