FA- zmiany od stycznia15 - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]

Napisano: 01 gru 2015, 13:02

o jaki to rejestr centralny chodzi? prosze cie wytłumacz mi po ludzku o co w tym biega? bardzo cie prosze
mama- powrót

Napisano: 01 gru 2015, 13:18

Będziemy OWW i OWD mogli korzystać z informacji gromadzonych w rejestrze centralnym, bo mamy samodzielnie uzyskiwać informacje w celu weryfikacji danych wnioskodawców i dłużników, np. orzeczenie o niepełnosprawności, wiek, stan cywilny (et cetera w art. 15a). Takie dane pozyskane z rejestru centralnego możemy przechowywać przez 10 lat. Z wyjątkiem danych tych osób, którym nie przyznaliśmy świadczenia. Takie dane przechowujemy przez 1 rok od dnia w którym decyzja o nieprzyznaniu lub pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia, stała się ostateczna. Usuwamy te dane, czyli po prostu niszczymy je, tak by nie było śladu w aktach.
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Napisano: 01 gru 2015, 13:29

ok dzieki czyli to chodzi o te zmiany od stycznia. jeszcze tego niedoczytałam dokładnie i sie przestraszyłam ze to jeszcze cos co juz obowiazuje. Boże ja tu chyba sie nie odnajde :oops:
Bardzo prosze jeżeli bedzie juz to nowe rozporządzenie o informacjie na tym forum. Ja tu bede teraz czesto zagladac ;)
Dziekuje jeszcze raz za cierpliwosc ;)
mama- powrót

Napisano: 01 gru 2015, 13:55

Na mocy wprowadzonych zmian osoba ubiegająca się o ustalenie prawa do świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie będzie zobowiązana do dołączenia następujących dokumentów:

a) zaświadczenia z urzędu skarbowego albo oświadczenia członków rodziny o dochodzie podlegającym opodatkowaniu podatkiem dochodowym od osób fizycznych na zasadach określonych w art. 27, 30b, 30c, 30e i 30f ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych (Dz. U. z 2012 r. poz. 361, z późn. zm.),
b) orzeczenia o znacznym stopniu niepełnosprawności,
c) zaświadczenia albo oświadczenia członków rodziny zawierające informację o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne w roku kalendarzowym poprzedzającym okres świadczeniowy.

Powyższe dane organ właściwy realizujący świadczenia z funduszu alimentacyjnego będzie zobowiązany pozyskać samodzielnie od innych organów realizujących zadania publiczne (w formie papierowej lub elektronicznej).
z uzasadnienia do projektu rozporządzenia MPiPS
nowapa
Podinspektor
Od: 16 gru 2014, 11:47
Zajmuję się:

Strona 3 z 3    [ Posty: 24 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x