Witam wszystkich! Bardzo proszę o opinię. Niedawno dowiedziałam się że od stycznia 2014 powinnam wystawiać faktury za usługi opiekuńcze, według mnie to bzdura bo usługi opiekuńcze to rodzaj świadczenia z pomocy społecznej a nie sprzedaż usług? Będę wdzięczna za każdą opinię.
Niewiem dzwoniła do mnie koleżanka i mi powiedziała że zmieniła się ustawa VAT i od stycznia mamy obowiązek wystawiania faktur z tytułu odpłatności za usługi opiekuńcze. Chcę zweryfikować czy ktoś wystawia takie faktury?
Witam serdecznie
Polecam
Faktura wystawiona przez podatnika zwolnionego z VAT !!!
W przypadku dostawy towarów lub świadczenia usług zwolnionych od podatku na podstawie art. 43 ust. 1, art. 113 ust. 1 i 9 albo przepisów wydanych na podstawie art. 82 ust. 3 – wskazanie:
przepisu ustawy albo aktu wydanego na podstawie ustawy, na podstawie którego podatnik stosuje zwolnienie od podatku, przepisu dyrektywy 2006/112/WE, który zwalnia od podatku taką dostawę towarów lub takie świadczenie usług, lub innej podstawy prawnej wskazującej na to, że dostawa towarów lub świadczenie usług korzysta ze zwolnienia
Podatnik nie jest obowiązany do wystawienia faktury w odniesieniu do sprzedaży zwolnionej od podatku na podstawie art. 43 ust. 1, art. 113 ust. 1 i 9 lub przepisów wydanych na podstawie art. 82 ust. 3.