Faktury do stypendium termin gdzie on jest unormowany? - Stypendia

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 15 lis 2018, 8:40

Witam, czy macie w swoim regulaminie zapis za jaki okres można składać fa?? czy jest to gdzieś unormowane w ustawie?? pomocy???
gabrielazosip
Stażysta
Od: 15 maja 2018, 13:01
Zajmuję się: ZOSIP - stypendia

Napisano: 16 lis 2018, 13:42

Ja mam ustalone to w Uchwale Rady Miasta aczkolwiek co dopiero rozmawiałam o tym z naszą prawniczką i kazała mi przypomnieć jak będą wnioskować o zmiany, gdyż jest tam bezsensownie napisane, że faktury trzeba przynieść nie później niż do 20 czerwca danego roku szkolnego a zarazem jest tam napisane, że stypendium przyznaje się i wypłaca za okres IX-XII i potem drugi raz za I-VI. Więc ja muszę umownie wprowadzać datę przyniesienia faktur teraz, żebym w grudniu mogła na podstawie tych faktur napisać decyzję. A gdyby ktoś był upierdliwy to mi powie, że ma czas do 20 czerwca. Trochę bubel wyszedł.
mag027
Referent
Od: 25 sie 2017, 9:55
Zajmuję się: dod.mieszkaniowe,stypendia szkolne, KDR

Napisano: 01 gru 2018, 14:43

Stypendium przyznaje się na dany rok szkolny, a więc te osoby do końca roku szkolnego mogą się z tego rozliczać (przedkładać rachunki) i wprowadzenie w tym zakresie jakiś terminów np. trzeba fv przedłożyć do 30 stycznia jest z gruntu rzeczy rażącym naruszeniem prawa i powinno powodować uchylenie takiej decyzji.

"Adresat świadczenia ma czas do końca sierpnia na przekazanie rachunków wystawionych nawet na początku roku szkolnego.
 Jeśli strona nie dostarczy rachunków do końca roku szkolnego, na który przyznano stypendium, organ przyznający I instancji ma obowiązek stwierdzić jego wygaśnięcie w drodze decyzji (art. 162 § 1 pkt 2 i § 3 KPA). W tym celu wszczyna i przeprowadza postępowanie administracyjne z urzędu.
 Wygaszenie decyzji przyznającej powoduje – po uprawomocnieniu – odblokowanie środków finansowych zaplanowanych na jej realizację. Można je spożytkować na wypłatę stypendium innej osobie lub tej samej, ale na nowy okres stypendialny. Pozostawienie sprawy bez ingerencji organu do końca roku budżetowego spowoduje konieczność zwrotu dotacji do budżetu państwa, jeśli wypłata stypendium według przedmiotowej decyzji zaplanowana była ze środków dotacyjnych."

- Piotr Ciszewski w: Pomoc materialna dla uczniów. Stypendia i zasiłki szkolne oraz stypendia motywacyjne, 2014
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x