fałszywe oświadczenie - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 02 lip 2014, 13:03

mam taki problem, przyznaliśmy SZO na ojca od maja 2014 roku, ojciec znaczny stopień na stałe, syn zrezygnował z pracy zarobkowej, dochód ok i wszystko byłoby dobrze, ale aktualnie przez przypadek okazało się ze syn zamiast 6 arów, posiada gosp. rolne o pow. 1,60 ha, składki społeczne i zdrowotne tez przez nas zostały opłacone, nie wiem co teraz zrobić,może ktoś ma jakiś pomysł? proszę
Weraa

Napisano: 02 lip 2014, 13:16

a ile ma przeliczenowych, bo jeżeli pracował zawodowo to nie podlegał pod ubez. w KRUS.
Gość

Napisano: 02 lip 2014, 13:20

no właśnie 1,60 ha
Weraa

Napisano: 02 lip 2014, 13:45

Oświadczenie musi złożyć o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego. Podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy i tego nie zgłosił, teraz to niech sam dochodzi się z KRUS, może nie będą go zmuszać do ubezpieczenia skoro nigdy nie podlegał. Wezwać wziąć oświadczenie wyznaczyć termin na przyniesienie zaświadczenia z KRUS, jak go obejmą ubezpieczeniem to za kwartał lipiec - sierpień wrzesień, to wycofasz z ZUS.
Gość

Napisano: 02 lip 2014, 13:45

a moze nie oplaca krusu np. zwolniony został z obowiazku. Mam taka osobe co powinna oplacac niby bo ma gosp. rolne ... ale nigdy krusu nie oplacała - nawet jak nie pracowała.

nei wiem dzierżawa albo gosp. jest poza miejscem zamieszkania..nie znam sie na przepisach krusu.
1986

Napisano: 02 lip 2014, 13:51

a czy swiadczenie za miesiące maj i czerwiec są nienależnie pobrane?
Weraa

Napisano: 02 lip 2014, 15:01

Gość pisze:Oświadczenie musi złożyć o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego. Podlega ubezpieczeniu z mocy ustawy i tego nie zgłosił, teraz to niech sam dochodzi się z KRUS, może nie będą go zmuszać do ubezpieczenia skoro nigdy nie podlegał. Wezwać wziąć oświadczenie wyznaczyć termin na przyniesienie zaświadczenia z KRUS, jak go obejmą ubezpieczeniem to za kwartał lipiec - sierpień wrzesień, to wycofasz z ZUS.
Nic nie musi. Skąd wiesz, że podlega obowiązkowi ubezpieczeniu z mocy ustawy i że tego nie zgłosił? Może podlegać, ale może nie musiał się ubezpieczać, bo np. wydzierżawił, albo nie prowadzi gosp. rolnego. Prowadzi np. brat, albo siostra. Jakie zaświadczenie z KRUS??? Złożył oświadczenie o zaprzestaniu prowadzenia gosp. rolnego? Nie. Ubiegał się o SZO jako rezygnujący z zatrudnienia. On może mieć nawet 50 ha i nie musi być ubezpieczony w KRUS. Powody mogą być różne.
Gość

Napisano: 03 lip 2014, 9:52

a sam fakt ze nas oszukał, ze może celowo chciał wyłudzić pieniądze................czy oświadczenie złożone po wydaniu decyzji będzie w porzadku?
Weraa

Napisano: 03 lip 2014, 19:58

czy wszystkie wery to su............i????????
---

Napisano: 04 lip 2014, 8:50

bardzo dziękuje wszystkim, pytałam dlatego że nie chce zrobić głupoty i nie jestem osoba która na siłe chce komus zabrać świadczenie, przykro mi ze ten ostatni ktoś tego nie rozumie
Weraa

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x