Mam dylemat kobieta złożyła mi w marcu 2014 wniosek o szo jest rolnikiem więc dałam odmowe a ona się odwołała i w trakcie zmieniła sie sytuacja prawna SKO uchyliło mi decyzję do ponownego rozpatrzenia i karze dać dla rolnika oczywiście złożone stosowne oświadczenie moje pytanie czy teraz szo pownnam przyznać od marca 2014 czy od 15.05.2014 ta obcia jest mi bliższa
No to dobrze, że SKO uznało rezygnację z prowadzenia gospodarstwa rolnego na równi z rezygnacją z pracy zawodowej. Czyli logiczne, , skoro NSA uchwałą z grudnia 2012r. uznało, że praca i korzyści z tej pracy na gospodarstwie rolnym należy traktować jako zatrudnienia. Następnie uregulowanie w sprawie rolników przez zapisy w ustawie o świadczeniach rodzinnych dają możliwość ubiegania się o przyznanie szo dla rolników od 15.05.2014r. na podstawie oświadczenia o zaprzestaniu prowadzenia gosp, rolnego lub pracy w nim. Taką wykładnią SKO mnie pozytywnie zaskoczyło, dobra wiadomość rolnik już nie będzie traktowany jako obywatel drugiej kategorii. Zakładam, że dobrze to zrozumiałam.