finansowanie programu 500+ - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 11 sty 2016, 15:09

Ja chciałbym wiedzieć jak oni skalkulowali ten koszt 30zł od decyzji.
Przyjęcie wniosku, weryfikacja pod kątem formalnym i ewentualne wezwanie strony, wprowadzenie do systemu, opracowanie decyzji, jej sprawdzenie, dostarczenie stronie, sporządzanie i weryfikowanie list wypłat, realizowanie wypłat (koszty przelewów, przekazów, ewentualna wypłata w kasie lub w innej placówce i związane z tym koszty), sporządzanie sprawozdań, obsługa księgowa, informatyczna, kancelaryjna, dochodzenie należności. Do tego papier, toner, amortyzacja sprzętu, koszty związane z eksploatacją lokalu.
Nie wiem jak jest u Was, ale u nas ponad połowa wszystkich spraw obejmuje operacje związane z utratą/uzyskaniem dochodu. Przypadki prawidłowo wypełnionego wniosku z kompletem wymaganych dokumentów to rzadkość. W zdecydowanej większości spraw koszt korespondencji w postępowaniu wynosi zatem 6,10 zł *2. Potem jak wskazuje MRPiPS świadczenia realizowane będą w dogodny dla klientów sposób: na konto lub za pośrednictwem poczty. Porto zeżre kolejne kilka/kilkanaście złotych. Zaraz okaże się, że kilka tysięcy wniosków będzie miała przyjąć i rozpatrzyć jedna osoba, bo na więcej nie pozwoli kwota, która rzekomo oddaje rzeczywisty koszt postępowania.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 15:17

skalkulowali bardzo prosto:
da się robić świadczenie rodzicielskie za 30 zł?
Burzył się o to ktoś?
To się wszystko da za tyle zrobić, a nawet taniej.
Przecież żaden z nich nie będzie przy tym robił za taką kasę. Swoimi też tych stanowisk nie obsadzają.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 15:23

Też to liczyłam. Przewidywali 1-2 nowe etaty na gminę do obsługi 500 +. Teraz okaże się, że nam dołożą i jeszcze resztki z 3 % będziemy wykorzystywać na tę ustawę.

Napiszmy do ministerstwa! Ja już w konsultacjach pisałam o zwiększeniu dotacji na ŚR ( przy okazji konsultacji 500 +) z 3 % na 5%. Stwórzmy wspólne pismo. Podajmy przykłady kosztów- uwzględnijmy dochody ze zwrotów od dłużników - których w sumie od września nie mamy. Jeśli większość OPSów/UM napisze to jakiś odzew powinien być.
marlenka1

Napisano: 11 sty 2016, 15:32

Beata powiedziała: DAMY RADĘ. :lol:
"Oko za oko, ząb za ząb, złotówka za złotówkę."
Kodeks Hammurabiego
ludek
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 23 cze 2006, 14:51
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 15:54

Damy radę. Większość będzie siedziała cicho, przewalała robotę i nabawiała się nerwicy i frustracji. System zmusi samorządy do dokładania kasy, a samorządy z hojności nie słyną. Większość będzie ryć w papierach za 1400-1500 miesięcznie- tak jak do tej pory było. Lezą ludzie do budżetówki, a potem boją się z niej wyjść bo po kilku latach w sumie nic pożytecznego nie umieją. Po trzech latach to to się już nawet normalnie do człowieka nie potrafi odezwać, tylko burczy i nosa zadziera, a w sumie tyra jak frajer za minimalną krajową.
west
Starszy referent
Od: 11 gru 2014, 9:25
Zajmuję się:

Napisano: 11 sty 2016, 18:23

Jakie wspólne pismo stwórzmy?
Zamiast wypisywac zale tutaj jeden z drugim, zgłaszajce to w formie uwago do projektu ustawy jako uwaga konkretnego samorządu. Im tych uwag wiecej od wiekszej liczby samorządów tym lepiej.
Toż właśnie po to jest ten etap, czyli konsultacje publiczne, takze kierowany do samorządów.
Czy tez znowu ci sami frustraci co zwykle anonimowo beda bełkotac tu jakie to straszne przepisy i projekty, a jak był czas zgłaszania uwag to kazdy siedział cicho i tylko po wejsciu przepisów jeden z drugim sie mądrzy na tym forum. Smiało - pokażcie kto kiedy i jaką uwage jako samorząd zgłosił a nie w kólko bredzicie jaki to straszny wasz los
olix

Napisano: 11 sty 2016, 21:00

jako samorzad mowisz ? a jesli ja nie jestem samorzad i tak naprawde to nie wiem co moj "samorzad" o tym mysli, a wlasciwie co nie mysli:) bo w ogole to poki co go nie interesuje...tak tak - wie, ze to bedzie jego nowe zadania ale przeciez jak prawie kazde nowe zwiazane z udzielaniem finansowego wsparcia ostatnio - do GOPSU odda to tam niech sie martwia , a poki co to zamiast rozmowy na ten temat - na nowy rok budzet GOPSowi obetnie bo przeciez jak ludzie dostana to 500 to w pomocy spolecznej juz nie bedzie co robic, wiec moze sie uda zlikwidowac jeden chociaz etat pracownika socjalnego chocby...a swiadczen rodzinnych to tez na lekarstwo bedzie, wiec pani od swiadczen niedlugo wszystko w GOPSie sama ogarnie;-) i moze da sie jeszcze za obsluge tego przez GOPS jakies mebelki do usc kupic :lol: no moze juz teraz z tymi mebelkami to juz nie...ale bywalo bywalo ...
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 9:20

marlenka1 pisze:resztki z 3 % będziemy wykorzystywać na tę ustawę.
Nie można - to jest odrębna ustawa. :D
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 9:24

można, można, wszystko można, nie takie cuda księgowa zrobi
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 12 sty 2016, 9:48

luk1 pisze:https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/1 ... 203208.pdf

co sądzicie o tej propozycji MF żeby koszty obsługi były ustalone na 30 zł za wydaną decyzję zamiast 2%? będzie chyba wolontariat :roll:
to powyżej jest z 21 grudnia
nowy projekt ustawy jest z 22 grudnia i zawiera niektóre uwagi MF
na szczęście 2% zostaje dalej w projekcie mimo uwagi MF żeby było to 30 zł od decyzji
emiljaa0801

Strona 3 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x