Firma na Seszelach

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
rocket
Praktykant
Zajmuję się: św
Kontakt:

Firma na Seszelach

Post autor: rocket »

Klient po roku bazowym założył firmę na Seszelach.
W jaki sposób byście to potraktowali? Jako dochód nieopodatkowany, którego się nie wpisuje w sw2 (bo założenie jest po roku bazowym)? W końcu założenie działalności gosp na Seszelach nie jest traktowane jako uzyskanie dochodu ponieważ nie wpisuje się w definicje pozarolniczej działalności gosp.
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Re: Firma na Seszelach

Post autor: kb »

a czemu sie nie wpisuje ?
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Post autor: Korowiow »

To, że np. podatki polecą tam nie znaczy, że facet nie prowadzi działalności, niech oświadczy dochód.
rocket
Praktykant
Kontakt:

Załącznik sw2 dotyczy dochodów nieopodat. uzysk w 2014 r. a mówimy o działalności założonej po tym roku.
Korowiow
VIP
Kontakt:

To zależy, ja tam nigdzie roku wydrukowanego nie widzę.
rocket
Praktykant
Kontakt:

Korowiow pisze:To zależy, ja tam nigdzie roku wydrukowanego nie widzę.
To przeczytaj nagłówek... " w roku kalendarzowym poprzedzającym okres, na który ustalane jest prawo do (...)"
Korowiow
VIP
Kontakt:

Przeczytałem, dalej nie widzę 2014.
Awatar użytkownika
kb
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: kb »

ja mam swoje oswiadczenia o dochodzie uzyskanym z tytulu rozpoczecia dzialalnosci gospodarczej...nie mowimy tu o dzialalnosci opodatkowanej w formie ryczaltu,zeby oswiadczac to na zalaczniku o dochodach z dzialalnosci opodatkowanej w formie ryczaltu osiagnietych w roku bazowym... rozpoczal dzialalnosc gospodarcza, obojetnie gdzie, bedzie mial z tego tytulu dochod niepodlegajacy opodatkowaniu w polsce, za to opodatkowany za granica , ale poki co to ma uzyskanie dochodu z tytulu rozpoczecia dzialalnosci gospodarczej i jak najbardziej wpisuje sie to w definicje dochodu uzyskanego (definicji dzialalnosci gopodarczej nie ma:)), wiec oswiadcza ze rozpoczal dzialalnosc na Seszelach od dnia i jego dochod z tego tytulu za drugi miesiac wyniosl tyle...
ODPOWIEDZ