Składki zdrowotne KRUS - art. 50

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
Eswuszka
Referent
Zajmuję się: świadczenia
Kontakt:

Składki zdrowotne KRUS - art. 50

Post autor: Eswuszka »

Hej, mam takie pytanie w związku z art. 50. 1. ustawy o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci ...
Teść art. : " Do dnia utworzenia systemu teleinformatycznego, o którym mowa w art. 8 ust. 3 ustawy z dnia 10 lipca 2015 r. o zmianie ustawy o świadczeniach rodzinnych oraz niektórych innych ustaw (Dz. U. poz. 1359 i 2183), nie dłużej jednak niż do dnia 1 stycznia 2018 r., w zakresie dotyczącym dołączania do wniosku o ustalenie prawa do świadczenia wychowawczego informacji o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego,osoba ubiegająca się o świadczenie wychowawcze dołącza do wniosku oświadczenie albo zaświadczenie o wysokości składek na ubezpieczenie zdrowotne z Kasy Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego"

Rozumiem, że oświadczenie/zaświadczenie te składają tylko te osoby, które pobierają rentę/emeryturę z KRUS-u ?

A jeśli ktoś ma tylko hektary przeliczeniowe ? Składek wtedy nie odejmujemy ?
:(
Pozdrawiam :D
Korowiow
VIP
Zajmuję się: Fszystkim
Kontakt:

Re: Składki zdrowotne KRUS - art. 50

Post autor: Korowiow »

Przy dochodzie ustalanym z ha przeliczeniowego składek KRUS nie odejmujesz.
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Zajmuję się: ŚW/DM/DE/KDR/OCHRONA_DANYCH
Kontakt:

Post autor: cytrusek »

Korowiow pisze:Przy dochodzie ustalanym z ha przeliczeniowego składek KRUS nie odejmujesz.
A jak ktoś ma np. pole i ma też działalność gospodarczą prowadzoną na zasadach ogólnych i opłaca składki do KRUS, więc w ZUS go nie ma, to od dochodów z tej działalności należny odjąć składki z KRUS?
kinior
Referent
Zajmuję się: kadry
Kontakt:

Post autor: kinior »

podbijam pytanie- co z osobami prowadzącymi działalność na KRUSie?
amm
Referent
Zajmuję się: PS SR
Kontakt:

Post autor: amm »

może ktoś podzieli się opinią,
Ja mam taką sytuację i uważam że nie można odliczyć składek z KRUS od dochodu z gospodarstwa, jestem do tego w 100% przekonana. Pani jest uparta i twierdzi że powinnam, bo tak w KRUS słyszała, a ona chce koniecznie pincet, bo w tamtym roku nie miała, a mąż na tą okoliczność obroty firmy zmniejszył w 2016r.
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Kontakt:

Gdyby to było tylko pole to na 100% nie możesz odliczyć , ale jak jest pole i działalność tutaj u mnie akurat na zasadach ogólnych i czy od tej działaności można ?
amm
Referent
Zajmuję się: PS SR
Kontakt:

Post autor: amm »

U mnie mąż Pani ma działalność i pole, składki płaci do Krus. Nie można ich odliczyć od dochodu z gospodarstwa, to absurd.
Ragnar
Starszy referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Ragnar »

uściślając

w pomocy społecznej można odjąć 1/3 składek krus w przypadku działalności prowadzonej na zasadach ogólnych,

natomiast w ŚW-ŚR-FA nie można odejmować składek zdrowotnych z Krus (ani od pola, ani od prowadzonej działalności na zas. ogólnych)

?
Małopolska/OPS/Sygnity
Awatar użytkownika
cytrusek
Stażysta
Kontakt:

Ale z cZego to wynika, ze z działalności nie można ?
Ania@
Stażysta
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Post autor: Ania@ »

chciałam wypełni elektronicznie wniosek, ja jestem na zusie, mąż na krusie jak zaznaczam męża krus jako składki zdrowotne, to muszę wpisać ile wynosi ta kwota składek, czyli że co powinno się te składki zdrowotne odliczać od dochodu?
Bo nadal tego nie rozumiem
w pkt 6, zaznaczamy wszystkich członków rodziny i gdzie opłacane są składki, więc nie do końca rozumie,
papierowo bym nie wpisała, ale przez bank nie chce mnie przepuścić i co teraz? jak to wypełnić
co mówić ludziom przy wypełnianiu wniosków?
ODPOWIEDZ