fundusz alimentacyjny - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 29 lip 2015, 7:55

Dłużnik alimentacyjny w latach 2008-2014 przebywał w gminie dłużnika np. Kraków
- naliczenia co kwartał przypisywane odpowiednio:
20% Budżet Gminy,
20% Budżet Dłużnika Kraków,
60% Budżet Państwa
i nic nie spłacał w tamtych latach.
W roku 2015 w I kwartale wpływa pierwsza wpłata, ale równocześnie otrzymuję z działu merytorycznego informację i naliczenie na I kwartał na 20% Gminy Dłużnika Warszawa. Spłatę nakazują odesłać w odpowiednim podziale do nowego miejsca pobytu czyli do Warszawy.

Jak to się ma do księgowań?
Merytoryczny nasz uważa, że spłata winna iść do nowego miejsca pobytu, ale z najstarszego długu. Co z naliczeniami dokonanymi w latach 2008-2014 na Gminę Dłużnika Kraków?
Proszę wypowiedzcie się....
wiknat

Napisano: 29 lip 2015, 8:03

my przyjmujemy wpłaty na najstarsze zaległości i tak też odsyłamy wiec posłalibyśmy na kraków a nie na warszawę. Ciekawe co bedziemy z tym robić teraz kiedy nie bedziemy juz przypisywać 20% na gminę dłużnika tylko na gminę wypłacającą FA? Co z tym zadłużeniem które wisi na gminach dłużnika przeksięgować na rzecz gminy wierzyciela...
mk1

Napisano: 29 lip 2015, 9:04

ja wszystko księguję zgodnie z informacjami od merytorycznych. mnie nie obchodzi która gmina, jak trzeba to przeksięguję.
jak zmienia się tylko nazwa gminy dłużnika, to w ogóle u mnie nie ma o tym śladu. gorzej jak zmieni się proporcja z 60/20/20 na 60/40, bo wtedy muszę przeksięgować cały dług z gminy dłużnika na gminę wierzyciela (zgodnie z nowym miejscem pobytu tak będą księgowane wpłaty od komorników)
Miłka

Napisano: 29 lip 2015, 15:13

gdzie coś piszą na temat ze nie będziemy przypisywać gminy dłużnika Nic nie wiem
XXXX

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x