witam. mam jedno pytanie gdzie jest przepis, który mówi o przeksięgowywaniu fa, według mnie to nic nie trzeba przeksięgowywać tylko od 18 września robić przypisy 40, 60 i tyle. a dopiero jak ministerstwo się wypowie co zrobić z wcześniejszymi księgowaniami to wtedy należy to robić. może się mylę ale skarbnik u mnie przyznał mi rację brak jest zapisów
moim zdaniem rozporządzenie mówi jasno, że 60/40. a jak dłużnik wpłaciłby ci teraz całą kwotę, to jak zaksięgujesz jego wpłatę, jak nie masz przypisu 20% na swojej gminie tylko na gm. dłużnika?
dobrze a czy rozporządzenie nie mówi co należy zrobić wstecz? to wszystko dla mnie jest niejasne dlatego wystąpiłam o wyjaśnienie rozporządzenia i wtedy dopiero to zrobię, a jak mi wpłaci to wtedy się będę martwić może macie i rację ale mija pani skarbnik dzwoniła do rio i kazali czekać
Tyle różnych wpisów i każdy ma racje a ja ciągle nie wiem jak jest poprawnie. Jak dotąd "debata" była o przeksięgowaniu OWD a tu domi1 mówi STOP no i faktycznie gdzie pisze , żeby przeksięgowywać??
to kiedy teoretycznie i analitycznie wpłynie wam jakaś należność na gminę dłużnika skoro już się wpłat nie dzieli na 20 20 60 tylko 40 60 do końca świata będzie na gminie dłużnika wisieć zadłużenie? a jak wyjdzie że dłużnicy wszystko spłacą to będziecie mieć nadpłaty na gminie wierzyciela i co wtedy? Trzeba to wyczyścić tak żeby stan należności wyszedł 60 BP i 40 OWW i amen
AKM jak przeksięgowujesz 20% dot.innych gmin? Przeksięgowujesz tylko salda? Ja księgowałam 20% przez konto 225 więc mam na nim bilans otwarcia i nie wiem jak to rozgryźć....i co z klasyfikacją; wszystko (łącznie z obrotami, nie tylko salda) przenieść na par.2360?
Chodziło mi w tym momencie o konto 221 . Bo sprawozdanie robię z należności .Wyksięgowałam z minusem Winien OWD na plus OWW.
O inne konta będę się martwić w grudniu.