Dzień dobry,
Czy osoba , która osiągnęła pełnoletność powinna złożyć do komornika wniosek o wszczęcie postępowania egzekucyjnego? Wcześniej świadczenia pobierała matka i takie zaświadczenie dostarczyli ? Czy wystarczą zaświadczenia adresowane na matkę? Zaświadczenie o wyegzekwowanych alimenatach też jest na wniosek wierzyciela- matki. Uważam że już wierzycielem jest osoba uprawniona (pełnoletnie dziecko) ale zwątpiłem więc proszę o wsparcie.
Fundusz alimentacyjny na osobę pełnoletnią jakie dokumenty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW ŚR FA
- Kontakt:
Re: Fundusz alimentacyjny na osobę pełnoletnią jakie dokumenty
może u komornika występować jako wierzyciel ale może również dalej reprezentować ją matka.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Mam taką samą sprawę i dylemat. Ale przyjęłam te oświadczenia i przyznałam pełnoletniej. Dzwoniłam do komornika i komornik mi powiedział ze u nich bez znaczenia jak strona chce występować o egzekucję czy jako wierzyciel czy chce być reprezentowna przez matkę.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: FA, ST
- Kontakt:
Alimenty są przyznane na dziecko a nie na matkę. Więc bezskuteczność egzekucji jest. tylko wcześniej osobę uprawnioną reprezentowała matka a teraz pełnoletnie dziecko.
Jestem świeżo po kontroli. Jeśli dziecko osiąga pełnoletność w trakcie trwania okresu zasiłkowego, to przyznajemy do końca okresu zasiłkowego matce, ale pełnoletnie dziecko musi nam oświadczyć, że nie ma nic przeciwko aby wypłaty szły dalej na konto matki. Jeśli jednak dziecko pełnoletność skończy przed składaniem wniosku, to wtedy składa już sam na siebie.
Jestem świeżo po kontroli. Jeśli dziecko osiąga pełnoletność w trakcie trwania okresu zasiłkowego, to przyznajemy do końca okresu zasiłkowego matce, ale pełnoletnie dziecko musi nam oświadczyć, że nie ma nic przeciwko aby wypłaty szły dalej na konto matki. Jeśli jednak dziecko pełnoletność skończy przed składaniem wniosku, to wtedy składa już sam na siebie.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Ja tez miałam kontrolę rok temu i mam same upoważnienia co roku do pełnoletnich. I pierwszy przypadek gdzie pełnoletnia chce brać sama na siebie, dlatego pytam. Dziękuje za odpowiedz.
Oprócz Fundusz alimentacyjny na osobę pełnoletnią jakie dokumenty - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna przeczytaj również:
Ustawienia przesyłu dłużników, sygnity
Utrata i Uzysk
zmiana miejsca zmieszkania
zgon dłużnika a podzielność wypłaty z FA
Skład rodziny pelnoletnia
umierają osoby uprawnione do FA
dłuznik nie odebrał decyzji o uznaniu go za uchylającego
świadczenie z funduszu socjalnego
zaświadczenie o bezskuteczności
Zmiana wysokości alimentów, dwa okresy, jak to ugryźć w programie?
upomnienie i tytuł wykonawczy - Pomocy pilne!!!!
tabela świadczeń
CKU a Fundusz Alimentacyjny
Decyzja z innego Ośrodka
skuteczność egzekucji- mała ściągalność - wyjaśnienia
przekazanie akt sprawy