hejka,
mam pytanko o wydatki, chodzi o własnościowy lokal mieszkalny.
Rodzina płaci 2030zł zarządcy co miesiąc, 30 zł z tego to "administrowanie wspólnotą", a 2000zł ma wpisane jako "fundusz remontowy dodatkowo"/ "zaliczka na remonty". Jak to liczyć teraz mam? Na podstawie stawek w gminie? Czy całą kwotę biorę do wydatków?
Nie wiem jak się za to zabrać.
Wydatki typu śmieci, woda, to rodzina sama opłaca.
Będę wdzięczna za wszelkie podpowiedzi, bo ten dodatek mieszkaniowy to czarna magia dla mnie
fundusz remontowy dodatkowo/ zaliczka na remonty
-
- Stażysta
- Zajmuję się: dobre pytanie
- Kontakt:
-
- VIP
- Zajmuję się: DM DE
- Kontakt:
Re: fundusz remontowy dodatkowo/ zaliczka na remonty
Nie spotkałam się z tak wysoką kwotą funduszu remontowego.
Przelicz do czynszu gminnego i przyjmij niższą kwotę

Przelicz do czynszu gminnego i przyjmij niższą kwotę
-
- Stażysta
- Kontakt:
No właśnie szok, a miałabyś może wzór wniosku o udostępnienie danych do zarządcy, bo chce żeby mi może rozbił tą kwotę na co konkretnie to idzie 

-
- Stażysta
- Kontakt:
jeszcze raz podbijam temat
jeśli miałabym przeliczyć do czynszu gminnego to na jakiej podstawie mogę tak zrobić? bo fundusz i czynsz to chyba dwie różne sprawy?

jeśli miałabym przeliczyć do czynszu gminnego to na jakiej podstawie mogę tak zrobić? bo fundusz i czynsz to chyba dwie różne sprawy?

- MadJack
- Referent
- Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
- Kontakt:
Jeśli pytasz o podstawę prawna przyrównywania do stawki gminnej to jest art. 6 ust. 6 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.MonkaBiedronka pisze: 22 sie 2023, 13:16 jeszcze raz podbijam temat![]()
jeśli miałabym przeliczyć do czynszu gminnego to na jakiej podstawie mogę tak zrobić? bo fundusz i czynsz to chyba dwie różne sprawy?![]()
Ja tylko nie widzę problemu bo z tego co kojarzę, opłaty administracyjne i fundusze remontowe czy opłaty eksploatacyjne to są opłaty które wchodzą w skład czynszu więc moim zdaniem powinno się te 2030,00 zł. przyrównać do stawki gminnej a do tego doliczyć faktycznie ponoszone w poprzednim miesiącu wydatki za wodę, śmieci. Choć przyznaje to jakieś dziwaczne rozliczenia ale z drugiej strony ktoś mógłby powiedzieć, a co mnie to. Takie dokumenty dostaje to przeliczam.
Jeśli chcesz jakieś info. od zarządcy to w zasadzie loteria czy takiej informacji udzieli ale na podstawie art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych możesz wezwać wnioskodawcę o dostarczenie dodatkowych dokumentów min. szczegółowego wykazu opłat za lokal, jemu raczej zarządca taki dokument wyda bez problemu.
-
- Starszy referent
- Zajmuję się: DM/DE/Stypendia szkolne
- Kontakt:
Święta prawda, słuchaj MadJackaMadJack pisze:Jeśli pytasz o podstawę prawna przyrównywania do stawki gminnej to jest art. 6 ust. 6 ustawy o dodatkach mieszkaniowych.MonkaBiedronka pisze: 22 sie 2023, 13:16 jeszcze raz podbijam temat![]()
jeśli miałabym przeliczyć do czynszu gminnego to na jakiej podstawie mogę tak zrobić? bo fundusz i czynsz to chyba dwie różne sprawy?![]()
Ja tylko nie widzę problemu bo z tego co kojarzę, opłaty administracyjne i fundusze remontowe czy opłaty eksploatacyjne to są opłaty które wchodzą w skład czynszu więc moim zdaniem powinno się te 2030,00 zł. przyrównać do stawki gminnej a do tego doliczyć faktycznie ponoszone w poprzednim miesiącu wydatki za wodę, śmieci. Choć przyznaje to jakieś dziwaczne rozliczenia ale z drugiej strony ktoś mógłby powiedzieć, a co mnie to. Takie dokumenty dostaje to przeliczam.
Jeśli chcesz jakieś info. od zarządcy to w zasadzie loteria czy takiej informacji udzieli ale na podstawie art. 7 ust. 13 ustawy o dodatkach mieszkaniowych możesz wezwać wnioskodawcę o dostarczenie dodatkowych dokumentów min. szczegółowego wykazu opłat za lokal, jemu raczej zarządca taki dokument wyda bez problemu.

-
- Stażysta
- Kontakt:
dostałam szczegółowy wykaz opłat, który miał miejsce w styczniu ostatni raz, a od lutego już nie ma podziałów tylko ogólny fundusz remontowy
a jak rozmawiałam z osobami, które zajmują się mieszkaniami gminnymi to twierdzą, że czynsz to czynsz, a fundusz to fundusz, a stawkę gminną mamy tylko od funduszu
i teraz jestem w kropce

Oprócz fundusz remontowy dodatkowo/ zaliczka na remonty - Dodatki mieszkaniowe przeczytaj również:
Upoważnienie do prowadzenia DM
wznowienie czy wszczęcie
kWh
pytanie
dod. mieszkanioiwy a KRUS/ZUS świadcz. uzupełn.
TYTUŁ PRAWNY
opłaty za mieszkanie
Dodatki mieszkaniowe- zmiany
Co w sytuacji gdy...
Od kiedy wygaśnięcie
Świadczenie uzupełniające 500+
Alimenty - jak liczyć dochód - pomożcie
Kończący się termin rozpatrzenia wniosku
DM dla Ukraińcow
Mąż mieszka nie mieszka
czy doliczamy do wydatków opłaty stałe za wodę