Gaz z sieci - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 27 lut 2023, 11:31

Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje.
Monaa
Praktykant
Od: 26 lut 2023, 22:44
Zajmuję się: DM

Napisano: 27 lut 2023, 21:03

Monaa pisze:
27 lut 2023, 11:31
Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje. Pomoże ktoś?
Monaa
Praktykant
Od: 26 lut 2023, 22:44

Napisano: 01 mar 2023, 13:21

gaz z sieci do ryczałtu
lusia&lusia
Referent
Od: 27 sty 2017, 20:26
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 02 mar 2023, 8:52

gaz z sieci do ryczałtu
a w życiu ! ;)
brodafix
Podinspektor
Od: 26 lip 2016, 8:34

Napisano: 02 mar 2023, 8:56

Witam do domku jednorodzinnego jest podłączony gaz z sieci. Wiem, że opłaty za gaz nie uwzględniamy. Pytanie brzmi jak mam liczyć ryczałt? Ogrzewanie z gazu, podrzewanie wody z bojlera. Czego dotyczy pkt 7 wyposażenie w gaz przewodowy? Gaz z sieci czy gaz z butli( podłączenie do kuchenki). Są rózne interpretacje.
art. 6 ust. 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.

centralne ogrzewanie: brak , ponieważ brak instalacji z ciepłowni [liczysz ryczałt]
CCW : brak [liczysz ryczałt]
instalacja gazu przewodowego: jest [nie liczysz ryczałtu]
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 mar 2023, 9:07

brodafix pisze:
02 mar 2023, 8:56
art. 6 ust. 7. Jeżeli lokal mieszkalny nie jest wyposażony w instalację doprowadzającą energię cieplną do celów ogrzewania, w instalację ciepłej wody lub gazu przewodowego z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem mieszkalnym, osobie uprawnionej do dodatku mieszkaniowego przyznaje się ryczałt na zakup opału stanowiący część dodatku mieszkaniowego.

centralne ogrzewanie: brak , ponieważ brak instalacji z ciepłowni [liczysz ryczałt]
CCW : brak [liczysz ryczałt]
instalacja gazu przewodowego: jest [nie liczysz ryczałtu]
to w takim razie po co są te szkolenia jak tłumaczą na nich inaczej jak Ty piszesz
lusia&lusia
Referent
Zajmuję się: Dodatki mieszkaniowe i energetyczne, dodatek osłonowy, węglowy itp.

Napisano: 02 mar 2023, 9:12

to w takim razie po co są te szkolenia jak tłumaczą na nich inaczej jak Ty piszesz
czyli jak ?
że jak jest gaz s sieci to liczysz ryczałt?
brodafix
Podinspektor

Napisano: 02 mar 2023, 9:18

brodafix pisze:
02 mar 2023, 9:12
czyli jak ?
że jak jest gaz s sieci to liczysz ryczałt?
na ostatnim szkoleniu był poruszany ten problem ,
i wytłumaczono że przy ogrzewaniu gazem takim co podłącza się w domu butle do instalacji przewodowej celem ogrzania domu/ mieszkania to liczymy ryczałt ,
natomiast przy gazie sieciowym nie liczymy

sorry bardzo ale źle napisałam wcześniej /teraz spojrzałam :shock:
lusia&lusia
Referent

Napisano: 02 mar 2023, 9:32

i wytłumaczono że przy ogrzewaniu gazem takim co podłącza się w domu butle do instalacji przewodowej celem ogrzania domu/ mieszkania to liczymy ryczałt ,
natomiast przy gazie sieciowym nie liczymy
tak, zgoda jeżeli gaz z sieci miejskiej jest wykorzystywany do ogrzewania to masz rację
u nas po prostu CO jest na terenie miasta z ciepłowni stąd mój wpis ;)
brodafix
Podinspektor

Napisano: 14 kwie 2023, 8:52

A mi się wydaje że jeżeli gaz jest z sieci i w budynku jest piec gazowy i z niego jest ogrzewany budynek i ciepła woda oraz np. kuchenka gazowa to liczymy ryczałt za brak c.o. i c.w ponieważ nie ma instalacji dostarczającej c.o i c.w. z zewnętrznego źródła znajdującego się poza lokalem. Wnioskodawca nie ma rachunku za c.o. i c.w. tylko ogólny rachunek za gaz w ramach którego było zarówno podgrzanie wody jak i centralne ogrzewanie oraz gotowanie w kuchni.
Fantomas
Referent
Od: 31 mar 2017, 8:24
Zajmuję się: DM i DE

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem