Dawno temu postępowanie prowadził komorni sądowy. Nastąpił zbieg egzekucji i akta wysłane do Urzędu Skarbowego. Skarbówka najpierw umorzyła tytuły i później KMP! Gdzie wysłać przyłączenie?(na logikę nikt nie prowadzi egzekucji) I czy skarbówka w ogóle może umorzyć KMP (postępowanie) powołując się na bezskuteczną egzekucję? Przecież tam były do wyegzekwowania należności na naszą rzecz z zaliczki, funduszu..... no i na rzecz wierzyciela (zaległe i bieżące alimenty). W ten sposób pozbawili uprawnione osoby alimentów.
Oczywiście, że sprawdziłam u komornika. On nie prowadzi egzekucji bo całość akt zgodnie z postanowieniem sądu przekazał do urzędu skarbowego. . Jak już pisałam wcześniej skarbówka umorzyła wszystko co się dało (tytuły i postępowanie KMP). I co teraz?
Pomimo, że komornik sądowy nie ma akt? A co załączyć do tego wniosku? Decyzji za stare okresy też nie mamy. No i co z aktualnie wypłacanymi świadczeniami. Egzekucja nigdzie nie jest prowadzona.
No jakbym wiedziała, ze nie jest prowadzone to bym nie płaciła. Skarbówka też dała ciała bo umarzając postępowanie powołała się na art. 59 § 2 ,,Postępowanie egzekucyjne może być umorzone w przypadku stwierdzenia, że w postępowaniu egzekucyjnym dotyczącym należności pieniężnej nie uzyska się kwoty przewyższającej wydatki egzekucyjne". Ale to są przecież świadczenia alimentacyjne. Umarzając postępowanie pozbawili dzieci alimentów. Zresztą co roku występowałam do nich po zaświadczenie i pisali, że ,,w okresie ostatnich dwóch...... egzekucja okazała się bezskuteczna"
No i do kogo wniosek o wszczęcie postępowania mamy wysłać? A co z wierzycielką? Musi złożyć znowu wniosek do komornika sądowego o egzekucję (czyli do sądu po wyrok itd.)?
Ale wiesz że mogą mieć miejsce NP FA?
Ja wysłałabym wniosek do komornika sądowego ale najpierw upewniłabym się co do kwoty jaką dłużnik ma do zwrotu...