gmina właściwa do umieszczenia w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 23 lut 2015, 22:00

Witajcie. Wpłynął do mnie wniosek osoby przebywającej w innym mieście o umieszczenie go w DPS. Zameldowanie jest na terenie mojej gminy w domu jednorodzinnym, który od śmierci siostry i matki klienta stoi pusty, bo ona zaraz po pogrzebie wyjechał (jego zdaniem - nie jest w stanie funkcjonować sam i zamieszkał w VII/2014r u kolejnej siostry). Tam aktualnie się leczy i przebywa w szpitalu. Mam wątpliwości czy moja gmina jest gminą właściwą do rozpatrzenia tego wniosku czy raczej ta, na terenie której aktualnie przebywa. Ma możliwość przebywania w rodzinnym domu, ma meldunek więc nie jest bezdomny. Decyduje wyłączenie miejsce zamieszkania. Czekam na podpowiedzi. Z góry dziękuję.
kaja35

Napisano: 24 lut 2015, 9:02

mielismy taka sprawę i przesłalismy zgodnie z własciwoscia, jezeli ma zamiar pobytu tam to nie widze przeszkód
lolka 27

Napisano: 24 lut 2015, 10:59

Jeśli chodzi o DPS to gminą właściwą do skierowania jest gmina ostatniego miejsca zameldowania a nie zamieszkania. Żadana gmina nie skieruje mieszkańca wg. zamieszkiwania, ponieważ są to pieniądze , chyba że ta osoba jest w stanie sama ponosić odpłatność za swój pobyt. Miałam takie sytuacje nawet oparło się o SKO i niestety potwierdziło się , że gmina właściwa jeśli chodzi o skierowanie do DPS jest gmina ostatniego miejsca zameldowania , nie zamieszkania.
m-ka

Napisano: 24 lut 2015, 12:48

świadczenia z pomocy społecznej przysługują wg. miejsca zamieszkania, w tym przypadku tam gdzie osoba ma zamiar zamieszkiwania oraz gdzie koncentruje się jej życie rodzinne. Miała dwie takie sprawy , też oparły się o SKO i rozpatrzyli tak jak wyżej.
nowa123

Napisano: 24 lut 2015, 14:59

miejsce zameldowania
zzzzzzzzzzz

Napisano: 24 lut 2015, 15:38

zameldowanie jedynie w stosunku do osób bezdomnych
nowa123

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem