Zawsze liczyłam osobom posiadajacym gospodarstwo rolne tylko dochód z udziałów jakie posiadają. A tu dostałam decyzję z SKO do ponownego rozpatrzenia chodziło o przekroczenie kryterium dochodowego, no i z gosp. policzyłam osobie dochód z udziału, a SKO napisało mi, że zasadą jest, że dochód z gospodarstwa rolnego oblicza się od całej powierzchni gospodarstwa rolnego stanowiacego podstawę wymiaru podatku rolnego łącznie z gruntami oddanymi w dzierżawę. Jak wy liczycie dochód z gosp. rlonego bo ja mam większość rolników i niektórzy mają jakieś 3/258 z 5 ha przel. i ja im liczyłam te 3/258.
ja też udziały, taka była interpretacja od początku świadczeń .. a tak na zdrowy rozum: szkoda bym doliczała bratu dochód brata
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
Też zawsze tak robiłam, zwłaszcza, że czasem ktoś ma 1/8 z 20 ha i jakbym mu policzyła te 20 ha to w życiu by się nie zakwalifikował, ale po tej interpretacji SKO trochę zaczęłam wątpić, czy dobrze robię.
Znając prostotę zapisów ustawowych, to pewnie byłoby ze trzy ustępy, że: dopiero po trzeciej kawie, nie wcześniej niż przed pierwszym śniadaniem, z zastrzeżeniem, że tylko do łóżka
No niestety aby zadowolić SKO, będę musiała policzyć całe gospodarstwo, chociaż wpływu na dochód to nie będzie miało, bo czy liczę udział czy policzę całość to i tak jest przekroczenie, ale jeśli trafię później z odwołwniem na inny skład to mogą dać mi znowu do ponownego rozpatrzenia z zaleceniem, że powinam liczyć udział.
My praktykujemy od początku, ze całosć gospodarstwa, udzuakly dot. HA fiz a nie przel.
Bywa też , ze po rozwodzie małzenstwo nie ma jeszcze porządku zrobionego z ziemią i mimo to liczymy całosć danej osobie. Czasem zdarza się, ze podzielone gospodarstwo jest na konkretne działki i wtedy do tych działek mozna obliczyć Haprzel, ale to jest zabawa z geodezja.
Teraz zaczelismy praktykować oswiadczenia, jak strona Tobie oswiadczy tak bierzesz, ale to raczej w nowych sprawach, gdzie nie masz nakazu płatniczego z poprzednich lat.