Gospodarswto rolne - udziały - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 lut 2015, 15:57

Zawsze liczyłam osobom posiadajacym gospodarstwo rolne tylko dochód z udziałów jakie posiadają. A tu dostałam decyzję z SKO do ponownego rozpatrzenia chodziło o przekroczenie kryterium dochodowego, no i z gosp. policzyłam osobie dochód z udziału, a SKO napisało mi, że zasadą jest, że dochód z gospodarstwa rolnego oblicza się od całej powierzchni gospodarstwa rolnego stanowiacego podstawę wymiaru podatku rolnego łącznie z gruntami oddanymi w dzierżawę. Jak wy liczycie dochód z gosp. rlonego bo ja mam większość rolników i niektórzy mają jakieś 3/258 z 5 ha przel. i ja im liczyłam te 3/258.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 10 lut 2015, 15:59

Ja biorę udziały.
Dorcia82
VIP
Od: 10 kwie 2014, 13:41
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 16:08

ja też udziały, taka była interpretacja od początku świadczeń .. a tak na zdrowy rozum: szkoda bym doliczała bratu dochód brata :lol:
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Napisano: 10 lut 2015, 16:12

Też zawsze tak robiłam, zwłaszcza, że czasem ktoś ma 1/8 z 20 ha i jakbym mu policzyła te 20 ha to w życiu by się nie zakwalifikował, ale po tej interpretacji SKO trochę zaczęłam wątpić, czy dobrze robię.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 11 lut 2015, 9:00

Udziały. Tylko i wyłącznie. Niedługo dojdzie do tego, że będziemy liczyć dochody sąsiada, bo bywa na kawie u wnioskodawcy :P
Bazyllo

Napisano: 11 lut 2015, 9:03

jak jest to poranna kawa a przyszedł wieczorem to dlaczego nie :lol:
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2015, 9:06

Znając prostotę zapisów ustawowych, to pewnie byłoby ze trzy ustępy, że: dopiero po trzeciej kawie, nie wcześniej niż przed pierwszym śniadaniem, z zastrzeżeniem, że tylko do łóżka :P
Bazyllo

Napisano: 11 lut 2015, 9:30

No niestety aby zadowolić SKO, będę musiała policzyć całe gospodarstwo, chociaż wpływu na dochód to nie będzie miało, bo czy liczę udział czy policzę całość to i tak jest przekroczenie, ale jeśli trafię później z odwołwniem na inny skład to mogą dać mi znowu do ponownego rozpatrzenia z zaleceniem, że powinam liczyć udział.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 11 lut 2015, 10:05

My praktykujemy od początku, ze całosć gospodarstwa, udzuakly dot. HA fiz a nie przel.
Bywa też , ze po rozwodzie małzenstwo nie ma jeszcze porządku zrobionego z ziemią i mimo to liczymy całosć danej osobie. Czasem zdarza się, ze podzielone gospodarstwo jest na konkretne działki i wtedy do tych działek mozna obliczyć Haprzel, ale to jest zabawa z geodezja.

Teraz zaczelismy praktykować oswiadczenia, jak strona Tobie oswiadczy tak bierzesz, ale to raczej w nowych sprawach, gdzie nie masz nakazu płatniczego z poprzednich lat.
julia30

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x