urlop wychowawczy - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 10 lut 2015, 15:03

Czy przysługuje dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego jeśli ten wnioskodawca prowadzi działalność gospodarczą, proszę o odpowiedź bo nie wiem jak mam ten wniosek rozpatrzyć
jola1

Napisano: 10 lut 2015, 15:19

odmową
madzia11

Napisano: 10 lut 2015, 15:25

dzięki za odp. a możesz mi napisać co ma zawierać moje uzasadnienie czy to nie jest stosunek pracy? czy kierować się tym że ona samoa sobie nie może udzielić tego urlopu?
jola1

Napisano: 05 mar 2015, 14:43

Czy ktoś zna jakiś artykuł który wyraźnie mówi o tym że osobie prowadzącej działalność nie należy się dod z tytułu urlopu wychowawczego???
Kulcia

Napisano: 05 mar 2015, 18:54

art. 10 ustawy o świadczeniach rodzinnych
madzia11

Napisano: 06 mar 2015, 10:44

tylko że w tym artykule i w sumie w żadnym innym nie ma info o tym że na działalności się nie należy. ewentualnie możemy tylko przypuszczać że tak jest bo nie ma stosunku pracy...
Kulcia

Napisano: 06 mar 2015, 10:52

przecież masz jak wół art. 10 ust. 1
Dodatek z tytułu opieki nad dzieckiem w okresie korzystania z urlopu wychowawczego przysługuje......................., uprawnionemu do urlopu wychowawczego, ...

osoba. która prowadzi działalność gospodarczą nie korzysta z UW

ponadto art. 10 ust. 5 pkt 2
5. Dodatek nie przysługuje osobie, o której mowa w ust. 1, jeżeli bezpośrednio przed uzyskaniem prawa do urlopu wychowawczego pozostawała w stosunku pracy przez okres krótszy niż 6 miesięcy;

taka osoba nie pozostaje w ogóle w stosunku pracy
madzia11

Napisano: 06 mar 2015, 10:53

Urlop wychowawczy jest uprawnieniem pracowniczym, uregulowanym w kodeksie pracy. Kodeks pracy nie reguluje uprawnień przedsiębiorców, a wyłącznie pracowników. Przedsiębiorca nie jest zatem uprawniony do urlopu wychowawczego, co wyklucza go wprost z grona podmiotów uprawnionych do dodatku, o którym mowa w art. 10 ustawy. I dlatego art. 10 ust.1 stanowi wystarczającą podstawę do wydania decyzji odmownej przedsiębiorcy ubiegającemu się od ten dodatek.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2015, 14:07

kronos79 - dziękuję za obszerne wytłumaczenie :D
już wszystko jasne.
Pozdrawiam
Kulcia

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]