GRUBA AFERA z dłuznikiem - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 17 gru 2008, 9:47

Co mam zrobić?
w tamtym roku w maju 2007 dostałam z innego OPS-u zawiadomienie, że dłuznik nie stawił się na wywiad alimentacyjny i w związki z tym złożyłam wniosek do Prokutatury jako organ właśicy wierzyciela. Tamtem organ po moim zawiadomieniu wystapił o zatrzymanie prawa jazdy dłużnikowi. W listopadzie 2007 dostałam informację że dłuznik zgłośił się na wywiad aliemntayjny, ale nie zrobiłam z tym nic bo nie wiedziąłam czy sprawa jest już zakońcona w prokuraturze czy nie.
Teraz dopiera zatrzymano dłuznikowu prawko tj w grudniu 2008 r. i napisał skargę że niby się zgłosił na wywiad ( ale dopiero pół roku po złożeniu wniosku do Prokuratury) to dlaczego zatrzymują mu prawo jazdy???
ZAKRĘCIŁAM SIE I WYSTRASZYŁ ŻE CZEGOŚ NIE DOPEŁNIŁAM
CO TERAZ MAM ZROBIĆ ??????????? POMOCY!!!!!!!!!!!!!
~referent

Napisano: 17 gru 2008, 12:01

ratujcie!!!!!!!!!!!!!!!
~referent

Napisano: 17 gru 2008, 12:10

jeżeli podstawą do zabrania prawka było niestawienie sie na wywiad to jak juz przeprowadzono ten wywiad powinno sie oddać prawko dłużnikowi niezależnie od tego co tam sie w prokuraturze dzieje
nowa
Starszy referent
Od: 10 lis 2006, 12:31
Zajmuję się:

Napisano: 17 gru 2008, 15:47

j.w. Ustała przyczyna zatrzymania (czyli przeprowadzono wywiad) prokuratura swoją drogą a do starosty należało wystąpić o zwrot zatrzynego prawa jazdy.
~gosia

Napisano: 20 gru 2008, 14:34

Wtedy działaliście na podstawie innej ustawy. Prokuratura musi zakończyć swoją sprawę, a poza tym czy dłużnik nadal nie wyregulował swoich zaległości? Tylko dłużnikowi samemu przysługuje prawo wnioskowania do starostwa powiatowego wydziału komunikacji o uchylenie decyzji zatrzymującej mu prawo jazdy (i niech napisze - że czyni to w związku z utratą od dnia 1.10.2008r. mocy obowiązującej ustawy o postępowaniu wobec dłużników alimentacyjnych oraz zaliczce alimentacyjnej). Skargę przekażcie do wydziału polityki społecznej swojego urzędu wojewódzkiego, a w piśmie przewodnim opiszcie całą dotychczasową procedurę (koniecznie, że sam dłużnik ma prawo zrobić to, co opisałem wyżej) - pismo przewodnie do wiadomości dłużnika.
~Marek

Napisano: 22 gru 2008, 10:30

dluznik dalej spłaca zaliczkę i obecnie płacimy fundusz
~referent

Napisano: 23 gru 2008, 22:58

A więc w takim razie tylko i wyłącznie dłużnik może sam wystąpić do starostwa powiatowego o uchylenie decyzji. A nawet jeśli starostwo ją uchyli, a wy stwierdzicie brak współpracy dłużnika - znowu macie prawo wystąpić z wnioskiem o zatrzymanie prawa jazdy. Dłużnik obecnie spłaca świadczenia z funduszu alimentacyjnego wraz z ustawowymi odsetkami.
~Marek

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x