haracz czy podatek
haracz czy podatek
Czy księgowa może zbierać na podatek gotówkę od pracowników ? 50zł za odzięż ochronną,20 zł za bony. Nigdzie nie widzimy wpłat tych pieniędzy. Nie dostajemy odcinków z pensji.
Re: haracz czy podatek
to może ja zostane waszym księgowym skoro tak dobrowolnie oddajecie kase 

a gdzie masz widziec? wpłaty idą na konto US z konta podstwowego lub ZFSS
co ci po odcinku pensji? świadczenia w ramch ZFSS i BFP to nie pensja
co ci po odcinku pensji? świadczenia w ramch ZFSS i BFP to nie pensja
1.odzież ochronna to nie powinna podlegać opodatkowaniu
2. jeżeli otrzymałaś bon, talon to podlega podatkowi, jeżeli nie wpłacisz to doliczy Ci do PIt i zapłacisz przy rozliczeniu rocznym.
2. jeżeli otrzymałaś bon, talon to podlega podatkowi, jeżeli nie wpłacisz to doliczy Ci do PIt i zapłacisz przy rozliczeniu rocznym.
A kiedy należy potrącać podatek od ekwiwalentu za odzież.?
To dziwny zwyczaj zbierania od ludzi gotówki na podatek. A jak jest udokumentowane kto ile dał?.
To dziwny zwyczaj zbierania od ludzi gotówki na podatek. A jak jest udokumentowane kto ile dał?.
poczytajcie interpretacje MF. w niektórych przypadkach ekwiwalent jest opodattowany
w pytaniu nie mówi się o ekwiwalencie za odzież, ja zrozumiałam że odzież została wydana pracownikowi i dlatego tak odpowiedziałam
To nie o przepisy chodzi, tylko o to że to jest dziwna forma nacisku. Albo dacie 50 zł na podatek ,albo nic z ekwiwalentu za odzież. Tak zwany dobrowolny przymus.
Ekwiwalent za odzież i ekwiwalent za pranie odzieży są zwolnione z podatku, no chyba, że wasza firma wypłaca ryczałt. Ryczałt jest nie tylko opodatkowany ale i oskładkowany.
Księgowa może zebrać podatek, wpłacić na konto podstawowe i przekazać do US, dlatego nikt na kwitku tego nie będzie widział. Można też potrącić z pensji.
Księgowa może zebrać podatek, wpłacić na konto podstawowe i przekazać do US, dlatego nikt na kwitku tego nie będzie widział. Można też potrącić z pensji.
Oprócz haracz czy podatek - Księgowość przeczytaj również:
strukturalne w pieczy zast.
Płatnik 9.01.001
zas stałe 2014
antywirus paragraf
zakup szafy
faktura prognoza za energie- inst.kultury
dochody-jak księgować?
co robimy z 5% od ZA?
rach. do umowy-zlecenie
wydatki strukturalne
komornik