Pomocy: pani składa wniosek o świadczenie pielęgnacyjne, spełnia wszystkie warunki, ale już zgłupiałam bo nie wiem od kiedy przyznać. Zgodnie z orzeczeniem niepełnosprawność datuje się od 2019-04-01. Wniosek o orzeczenie złożony 2019-03-11.
System chce dać od marca całą kwotę, a ja pomimo że znam art. 24 ust. 2a (Jeżeli w okresie trzech miesięcy, licząc od dnia wydania orzeczenia o niepełnosprawności lub orzeczenia o stopniu niepełnosprawności, zostanie złożony wniosek o ustalenie prawa do świadczenia uzależnionego od niepełnosprawności, prawo to ustala się począwszy od miesiąca, w którym złożono wniosek o ustalenie niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności) dałabym od 1 kwietnia, bo według mnie zgodnie z orzeczeniem dziecko nie było niepełnosprawne w marcu.
Dobrze myślę, czy już coś mieszam z poniedziałku????
Help! - świadczenie pielęgnacyjne
-
- Stażysta
- Zajmuję się:
- Kontakt:
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Help! - świadczenie pielęgnacyjne
no tak, ustalasz prawo od miesiąca wpływu wniosku na komisję i właśnie ustaliłaś,że w marcu nie spełniała koniecznych przesłanek (dziecko nie było niepełnosprawne), że spełnia wszystkie przesłanki dopiero od 1.04, wiec za marzec odmawiasz, a od kwietnia przyznajesz
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR
- Kontakt:
A od kiedy przyznać, jeżeli wniosek na komisję złożony był 7 marca, a niepełnosprawność orzeczona jest od wczesnego dzieciństwa? Przyznać od 1 marca?
-
- Stażysta
- Kontakt:
Nikt nie miał podobnej sytuacji? Pani złożyła wniosek na świadczenie pielęgnacyjne. Dziecko ma 2 lata. Niepełnosprawność datuje się od wczesnego dzieciństwa. Wniosek na komisję złożony był 7 marca 2019 r. Czy można przyznać świadczenie za cały marzec? Bardzo proszę o pomoc.
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
wczesne dzieciństwo zaczyna sie od około 1 roku zycia i trwa do 6-7 roku podobno
wiec ja w takiej sytuacji przyznałabym chyba od 1.03 uznając,ze wczesne dzieciństwo tego dziecka było już przez marcem 

-
- Stażysta
- Kontakt:
Też bardziej skłaniam się do tego, żeby przyznać od 1 marca. Dziękuję za odpowiedź 

Oprócz Help! - świadczenie pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
Świadczenie rodzicielskie - mętlik
Opiekun prawny, a zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu samotn
Świadczenie pielęgnacyjne na wnuczkę
zp orzeczenie o niepełnosprawności st. umiarkowany
źle wypłacany zasiłek pielęgnacyjny
świadczenie pielęgnacyjne a działalność gospodarcza
świadczenie rodzicielskie wyrówananie
dziecko zmarło - co z wypłatami ?
SZO na matke poraz pierwszy - przekroczenie dochodu
Zasilanie CBB wnioskami - o co chodzi ???
Nowe świadczenie dla niepełnosprawnych, nowe 500+
Tryb art. 31 u.ś.r. jak prawidłowo zmienić decyzję?
zasiłek rodzinny na dziecko, które urodziło dziecko
Becikowe- dziecko zmarło, czy powinno być w składzie rodziny
Świadczenie pielęgnacyjne na 16-latka
Becikowe - kryterium dochodowe