W dniu 23 lutego zmarła moja mama, którą opiekowałem się 12 lat. Już przy zgłoszeniu zgonu (co nastąpiło już 24, a 25 organ dysponował aktem zgonu) pracownik organu pomocowego w pierwszym zdaniu poinformował mnie o obowiązku zwrotu pieniędzy za pozostałych kilka dni lutego, w którym to okresie nie sprawowałem opieki. Dodam, ze ŚP wypłacono mi bodaj 7 lutego.
Właśnie dostałem decyzję o zmianie ostatnio otrzymanej decyzji (którą otrzymałem jeszcze w grudniu ubiegłego roku) zmieniającej wszystkie dotychczas mi wydane decyzje o przyznaniu ŚP i zmianie jego kwoty.
W tej dzisiejszej decyzji zmieniającej organ pomocowy orzeka
w pkt. 1 o przyznaniu mi ŚP wymieniając wszystkie dotychczasowe okresy i kwoty w tym na koniec przyznając ŚP w kwocie 1740 zł od 1 do 23 lutego br.
a w pkt. 2 orzeka
o odmowie prawa do ŚP w okresie od 24 lutego br. i informują dodatkowo, że składki na ubezpieczenie zdrowotne wypłacono do dnia 28 lutego br.
UZASADNIENIE
Zgodnie z art. 32 ust. 1 uśr. . . . . . . .
i dalej
Na podstawie art. 17 ust. 7 uśr. . . . . .
dalej, że
w dniu 25 lutego wpłynął akt zgonu i na koniec tego gniota z nad wyraz zgodnym z art. 107 kpa uzasadnieniem wytłuszczono chyba najistotniejsze info
Równocześnie informujemy, iż w niniejszej sprawie zostanie wszczęte postępowanie w przedmiocie nienależnie pobranych świadczeń w trybie art. 30 usr.
HIT nad HITY
Jak wywnioskowałem organ zechce wydębić ode mnie te niecałe 400 złotych za okres w którym nie byłem już opiekunem bo przecież ww decyzją zmieniającą, którą właśnie dostałem, orzeczono ww zmiany poprzednich decyzji i ostatnią z nich zmieniono okres na jaki miałem przyznane ŚP tj. orzeczono prawo do ŚP wyłącznie do dnia 23 lutego i odmówiono prawa do ŚP od dnia 24 lutego.
Już pomijam oczywisty fakt, że nie ma podstawy do żądania zwrotu wypłaconego mi jeszcze w czasie trwania opieki (i obowiązywania ostatniej decyzji wiążącej, jak się wydaje, obie strony) pełnej kwoty ŚP.
Ale sobie skomplikowali sprawę - a może jestem w błędzie ?
Który ze szkoleniowców wymyśla Wam takie idiotyzmy.