HIT nad HITY - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 19 maja 2022, 17:16

Poza tym co już wyżej napisano POUCZENIE zawarte we wnioskach o ustalenie prawa do świadczenia pielęgnacyjnego skierowane jest do osoby ubiegającej się o ustalenie prawa do świadczenia i prawdopodobnie skutkuje wyłącznie w okresie prowadzenia postępowania administracyjnego w zakresie ustalenia prawa do wnioskowanego świadczenia.
Jeżeli orzecznicy nie potrafią czytać i rozróżnić osobę pobierającą przyznane jej świadczenie od osoby dopiero ubiegającej się o ustalenie prawa do świadczenia to sorry, ale tacy ludzie nie powinni zasiadać w składach orzeczniczych organów lub sądów.
Przecież w przepisie art. 23 ust. 4aa ustawodawca rozróżnił kto jest kim i jednoznacznie wskazał, że to nie są te same osoby, więc tym samym POUCZENIE we wniosku nie jest kierowane do osoby pobierającej świadczenie a wyłącznie do osoby ubiegającej się o takie świadczenie - prawda ?????
" Jeżeli w stosunku do osoby ubiegającej się lub pobierającej świadczenie pielęgnacyjne wystąpią wątpliwości dotyczące sprawowania opieki, o której mowa w art. 17 świadczenie pielęgnacyjne ust. 1 . . . . . itd. "
POUCZENIE we wniosku brzmi:
" Osoba ubiegająca się jest obowiązana niezwłocznie powiadomić gminny organ właściwy o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do świadczenia pielęgnacyjnego, w tym również o przypadku wyjazdu wnioskodawcy lub członka jego rodziny poza granicę Rzeczypospolitej Polskiej.
Niepoinformowanie gminnego organu właściwego prowadzącego postępowanie w sprawie świadczeń rodzinnych o zmianach, o których mowa powyżej, może skutkować powstaniem nienależnie pobranych świadczeń rodzinnych, a w konsekwencji - koniecznością ich zwrotu wraz z odsetkami ustawowymi za opóźnienie. "

Natomiast przepisy art. 25 ust. 1 oraz art. 30 ust. 1 i art. 30 ust. 2 pkt 1) ustawy o świadczeniach rodzinnych, z których to ww pouczenie we wniosku sklecono, brzmią następująco:
" W przypadku wystąpienia zmian w liczbie członków rodziny, uzyskania dochodu lub innych zmian mających wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, w tym na wysokość otrzymywanych świadczeń, osoba, o której mowa w art. 23, jest obowiązana do niezwłocznego powiadomienia o tym organu właściwego wypłacającego świadczenia rodzinne. "
" Osoba, która pobrała nienależnie świadczenia rodzinne, jest obowiązana do ich zwrotu.
Za nienależnie pobrane świadczenia rodzinne uważa się świadczenia rodzinne wypłacone mimo zaistnienia okoliczności powodujących ustanie, zawieszenie prawa do świadczeń rodzinnych lub zmniejszenie wysokości przysługujących świadczeń rodzinnych albo wstrzymanie wypłaty świadczeń rodzinnych w całości lub w części, jeżeli osoba pobierająca te świadczenia była pouczona o braku prawa do ich pobierania. "
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 20 maja 2022, 7:41

hit to na przykład:
małżeństwo się rozwiodło, mają opiekę naprzemienną, koszty utrzymania dziecka ponoszą oboje po połowie
500 plus z zus przyznane, więc szanowny tatuś udał się z wyrokiem do ZUS-u
co usłyszał ? że 500 plus jest dzielone w opiece naprzemiennej przy 2 dzieci, bo samo 1 świadczenie jest niepodzielne :D
szkoda, że na mnie nie trafiło :) tak myślę, że idąc tym tokiem myślenia to przy 3 dzieci, to jeden rodzic dostanie 500, a drugi 1000 :)
wiem, że 500 plus zajmuje się 1 czy 2 placówki, ale coś tam by mogli wiedzieć
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Napisano: 20 maja 2022, 10:53

o ja pierdzielę..... :lol: :lol: :lol: zaplułem monitor :lol:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 2 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x