Hospicjum a ZDO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 10 mar 2015, 9:44

Przy ZDO posługujemy się wersją przepisów na dzień 31 grudnia 2012 r.

ZDO nie przysługuje zatem, gdy osoba wymagająca opieki została umieszczona w związku z koniecznością kształcenia, rewalidacji lub rehabilitacji w placówce zapewniającej całodobową opiekę i korzysta w niej z całodobowej opieki przez więcej niż 5 dni w tygodniu, z wyjątkiem zakładów opieki zdrowotnej.

Osoba wymagająca opieki została umieszczona w hospicjum, które jest oddziałem Niepublicznego Zakładu Opieki zdrowotnej, ale opieka jest w ramach kontraktu z NFZ, czyli nieodpłatnie.

Czy wg Was na tę osobę może być pobierany ZDO?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 10 mar 2015, 10:00

wg mnie nie może.
Skoncentrowałbym się na braku opieki
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
de Charette
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 07 maja 2014, 7:21
Zajmuję się:

Napisano: 10 mar 2015, 10:11

Z wywiadu mam informację, że córka - opiekunka jest u swojej matki codziennie. Na stronie internetowej hospicjum jest taka informacja:
"Rodzina i najbliżsi mogą bez ograniczeń czasowych towarzyszyć choremu. Zachęcamy rodzinę do czynnego udziału w czynnościach pielęgnacyjnych. Obecność bliskich osób daje pacjentom poczucie bezpieczeństwa, zmniejsza osamotnienie, umacnia więzi rodzinne."
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor

Napisano: 10 mar 2015, 10:59

Mozna na to spojrzec z innej strony.
NFZ finansuje placówki prowadzące działalność leczniczą, a tym samym jeżeli finansuje pobyt chorego w zolu czy w hospicjum, to taki zakład prowadzi działalnosć leczniczą.
Poza tym jest jakis stary wyrok, który zakładał, że nalezy sie śp na bliską osobę umieszczoną w zolu, a jezeli w zolu to i w hospicjum.
I dla przykładu, prawdopodobnie pani "przewodnicząca WO" cały czas pobiera zdo, pomimo przebywania jej matki w zolu. Kiedy nawet weszła ustawa i miała przyznawane zdo, to juz jej matka przebywała w zolu.
Także sa osrodki, które nie mają co do tego żadnych wątpliwosci.
m&m

Napisano: 10 mar 2015, 13:56

m&m pisze:Mozna na to spojrzec z innej strony.
NFZ finansuje placówki prowadzące działalność leczniczą, a tym samym jeżeli finansuje pobyt chorego w zolu czy w hospicjum, to taki zakład prowadzi działalnosć leczniczą.
Poza tym jest jakis stary wyrok, który zakładał, że nalezy sie śp na bliską osobę umieszczoną w zolu, a jezeli w zolu to i w hospicjum.
I dla przykładu, prawdopodobnie pani "przewodnicząca WO" cały czas pobiera zdo, pomimo przebywania jej matki w zolu. Kiedy nawet weszła ustawa i miała przyznawane zdo, to juz jej matka przebywała w zolu.
Także sa osrodki, które nie mają co do tego żadnych wątpliwosci.
Opiekun się znalazł :evil: cały dzień na forum.
Marian

Napisano: 10 mar 2015, 14:06

Opieki nikt za mnie nie sprawuje, a trzymać cały czas podopiecznego za rękę nie muszę.
Ale widzę, ze ciebie do sprawowania opieki szybciej jest w stanie przekonac osoba, której nie ma internecie, ale za to zakres opieki może jej pozwolic na podjęcie pracy na czarno, albo latanie całymi dniami po sklepach i koleżankach.
Ja niestety tak dobrze nie ma. A internet to moje jedyne okno na świat.
m&m

Napisano: 10 mar 2015, 14:21

Kurde, czy tu już nie może być żadnego wątku wolnego od jakichś głupich przepychanek!??? Ludzie! To jest wątek z pytaniem o hospicjum i ZDO, i w tym temacie proszę się wypowiadać!
Zofia
Podinspektor

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x