i znów to samo - KOSZTY OBSŁUGI DODATEK WĘGLOWY - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 08 lis 2022, 10:01

Pytanie o niekończącą się historię kosztów obsługi... - na co wydatkować? TZN. kierownik jednostki chce zakupić nową ksero-kopiarkę za środki z obsługi dodatku węglowego. Osobiście (zastępstwo - Główny księgowy OPS) uważam, że ze względu na czasowy charakter świadczenia nie powinien. Dodatkowo chce zakupić dodatkową szafę - co akurat jest dla mnie uzasadnione, bo dokumentów do przechowywania w związku z ustawą jest mnóstwo, a miejsca coraz mniej. Jednak to ksero - "średnio bym powiedział" - druki były kupowane osobno w drukarni, rozumiem tonery, papier, ale drogie ksero wydaje mi się wydatkiem wychodzącym poza obsługę ustawy. Macie jakieś wytyczne? Gdzie szukać informacji - gdzie dzwonić do wydziału UW? RIO? Środków jest sporo, byłyby potężne dodatki dla pracowników więc wydatkowanie na wyposażenie też byłoby spoko dla jednostki, ale co z tego jak będą potem problemy 😕 Z GÓRY DZIĘKUJE ZA ODP! 😉
Majk_90
Stażysta
Od: 07 mar 2022, 19:36
Zajmuję się: Główny Księgowy GOPS

Napisano: 08 lis 2022, 12:18

My małą drukarkę musieliśmy kupić, bo nasza nie wytrzymała pism o pozostawieniu bez rozpatrzenia, informacji itp. A tak to licencja, trochę druków - reszta drukowana u nas, toner, trochę materiałów, reszta wynagrodzenia z pochodnymi.
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Napisano: 08 lis 2022, 12:24

ja myślę, że każdy będzie musiał się sam obronić - my kupiliśmy komputer (bo nam się popsuł ten, który mieliśmy wcześniej) i drukarkę tak samo (bo poprzednia też jest na "wykończeniu"), bo inaczej zostałabym bez sprzętu, a z czego mam kupić, jak z innych zadań zleconych na obsługę wystarcza ledwo co?; wszystko mamy finansować z własnych, a im mamy oddać? może by trzeba było wystąpić do ministerstwa z takim pytaniem? dają nam środki na obsługę zadania, które trzeba na jakimś sprzęcie realizować, to może ekwiwalent za wykorzystanie posiadanego sprzętu ? - takie interpretacje, że to jest czasowe zadanie i nie można, to chyba przesada, a oficjalnych wytycznym nam nie dali, czyli mamy w pewnym sensie "wolną rękę" - takie jest moje zdanie;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 08 lis 2022, 13:59

My też planujemy kupić większe ksero, bo czemu niby nie, skoro na naszych są drukowane informacje i decyzje i ich żywotność się skróciła, jeśli byłby nakaz przeznaczania tych środków na konkretne cele to ok ale w takiej sytuacji tylko FV opisać że jest niezbędna w związku z realizacją zadania dod. węglowy i nikt nie ma prawa się doczepić do tego, mam nadzieję
monia77
Podinspektor
Od: 31 mar 2017, 9:14
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS

Napisano: 08 lis 2022, 14:18

Koszty bez wytycznych, u nas były zakupione dwa komputery, ale zostały też zatrudnione dwie osoby na umowę zlecenie do tego zadania, a przecież na czymś pracować musiały, mają być jeszcze zakupione fotele ale to też myślę jest do wytłumaczenia . Nie ulega jednak wątpliwości, że niekiedy zapędy kierowników trzeba stopować aby potem nie musieć wymyślać wytłumaczeń...
Marcin Paciej
Stażysta
Od: 13 maja 2022, 14:29
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość

Napisano: 09 lis 2022, 14:31

mam pytanie kto z pracowników otrzymuje dodatek specjalny za obsługę dodatków węglowych i innych źródeł ciepła. Kierowniczka oznajmiła nam ,że wynagradzani mogą być tylko pracownicy merytoryczni przez nią wytypowanych zajmujący się bezpośrednio przyjmowaniem wniosków ponieważ oni mają zwiększone obowiązki a obsłudze księgowej to się nic nie należy - czy u was też tak jest???
terka-koz
Praktykant
Od: 19 maja 2014, 10:06
Zajmuję się:

Napisano: 09 lis 2022, 15:07

terka-koz pisze:
09 lis 2022, 14:31
mam pytanie kto z pracowników otrzymuje dodatek specjalny za obsługę dodatków węglowych i innych źródeł ciepła. Kierowniczka oznajmiła nam ,że wynagradzani mogą być tylko pracownicy merytoryczni przez nią wytypowanych zajmujący się bezpośrednio przyjmowaniem wniosków ponieważ oni mają zwiększone obowiązki a obsłudze księgowej to się nic nie należy - czy u was też tak jest???
U nas dodatek (jednorazowy) dostali pracownicy którzy wprowadzali wnioski do systemu oraz merytoryczni (za okres X-XII), księgowa na razie nic i dyrektor tez nic, ale myślę żeby to nagrodą dać np. w XI
monia77
Podinspektor
Od: 31 mar 2017, 9:14
Zajmuję się: Główny księgowy GOPS

Napisano: 09 lis 2022, 15:40

a czemu niby się nie należy księgowej i kierownikowi?! a kto dopilnował, żeby były środki, plan , musi to zaksięgować, zrobić sprawozdania i się z tego rozliczyć, i ponosi też z tego tytułu odpowiedzialność, itd.; u nas dostali wszyscy pracownicy, którzy byli zaangażowani w realizację ustawy o dodatku węglowym; dodatki zostały wypłacone zgodnie z naszym regulaminem i w ramach 2% na obsługę zadania;
mgops7
Podinspektor
Od: 13 paź 2017, 13:51
Zajmuję się: płace, księgowość

Napisano: 10 lis 2022, 11:33

mgops7 pisze:
09 lis 2022, 15:40
a czemu niby się nie należy księgowej i kierownikowi?! a kto dopilnował, żeby były środki, plan , musi to zaksięgować, zrobić sprawozdania i się z tego rozliczyć, i ponosi też z tego tytułu odpowiedzialność, itd.; u nas dostali wszyscy pracownicy, którzy byli zaangażowani w realizację ustawy o dodatku węglowym; dodatki zostały wypłacone zgodnie z naszym regulaminem i w ramach 2% na obsługę zadania;
gratuluję Kierownika- tak powinno być, osoby zaangażowane w pracę powinny mieć wypłacone dodatki w zależności od nakładu pracy i odpowiedzialności, niestety nie wszędzie tak jest...
Marcin Paciej
Stażysta
Od: 13 maja 2022, 14:29
Zajmuję się: OPS- Kadry, Płace, Księgowość

Napisano: 10 lis 2022, 13:18

Księgowa odpowiada ze te miliony, ich budżet i sprawozdania więc też dodatek powinien być. To jest dodatkowa praca, poza tym dodatek węglowy się skończy wypłatami w grudniu a księgowe będą jeszcze do czerwca w tym siedzieć (spr. finansowe i opisówki).
Jessie
Starszy referent
Od: 19 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: FIN

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x