Ile mamy czasu na rozpatrzenie - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]

Napisano: 19 sty 2022, 14:33

@tko, w art. 24a jest wszystko, co niezbędne do wezwania klienta. Masz pisemnie wezwać stronę w terminie 14 dni od otrzymania pisma (lub nie dłuższym niż 30 dni) do poprawienia lub uzupełnienia wniosku i tyle. Czy Ty mu to wyślesz pocztą, doręczysz przez posłańca, czy zadzwonisz, żeby odebrał - to Twoja sprawa, ważne, żeby to otrzymał, gdyż tak mówi ustawa i kodeks tu nie musi działać.

Tak, jak Ci napisała Ewela77, Kpa stosujemy do decyzji, a w żadnym miejscu ustawa DO nie odsyła do art. 32 ust. 2, więc dowolnie tego stosować nie należy.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2022, 15:13

noteev pisze:
19 sty 2022, 14:33
@tko, w art. 24a jest wszystko, co niezbędne do wezwania klienta. Masz pisemnie wezwać stronę w terminie 14 dni od otrzymania pisma (lub nie dłuższym niż 30 dni) do poprawienia lub uzupełnienia wniosku i tyle. Czy Ty mu to wyślesz pocztą, doręczysz przez posłańca, czy zadzwonisz, żeby odebrał - to Twoja sprawa, ważne, żeby to otrzymał, gdyż tak mówi ustawa i kodeks tu nie musi działać.

Tak, jak Ci napisała Ewela77, Kpa stosujemy do decyzji, a w żadnym miejscu ustawa DO nie odsyła do art. 32 ust. 2, więc dowolnie tego stosować nie należy.
czyli wezwanie możesz napisać na bawolej skórze i wysłać swoje niepełnoletnie dziecko aby je doręczyło. Zatem nie stosujemy art. 39 kpa. Aha na uzupełnienie braków strona ma 14 dni. Jak należy je liczyć, jest to 14 dni roboczych, czy może liczymy je tak jak stanowi artykuł 57 par. 1 kpa. Aha, a jak osoba ma uzupełnić braki wystarczy, że pójdzie do sklepu alkoholowego i tam da swoje pismo, czy może ma je nadać na poczcie. Bo przecież nie stosujemy art. 57 par. 5 kpa. Dalej jak osoba nie uzupełni braków w terminie a potem złoży wniosek o przywrócenie terminu to nie stosujemy przepisu art. 58 kpa. Jak odmówimy przywrócenia to nie ma prawa do zażalenie, bo nie stosujemy kpa.
Dalej jak o DO wystąpi Twój brat to nie wyłączysz się od rozpoznawania sprawy na podstawie przepisu art. 24 par. 1 pkt 2 kpa, bo nie stosujemy kpa.
Dalej jak strona złoży wniosek przez pełnomocnika to nie będziesz rozpatrywał sprawy, gdyż nie stosujemy przepisu art. 32 kpa i co zrobisz? Odmówisz wszczęcia postępowania na podstawie przepisu art. 61a kpa, czy może nie bo przecież nie stosujemy przepisów kpa.

Dla tych wszystkich co uważają, że do DO w zakresie informacji nie stosujemy kpa proponuję odpowiedzieć na powyższe przykładowe pytanie. Mogę przykładów wymienić więcej. Ale widać, że umiejętność interpretowania ustaw jest trudną sztuką.
tko
Stażysta
Od: 13 wrz 2018, 12:25
Zajmuję się: pomocą społeczną

Napisano: 19 sty 2022, 15:29

i jeszcze jedna ciekawostka. Złożono wniosek o DO w formie zwykłego maila. Co robicie. Wzywacie o uzupełnienie braków, czy może na podstawie przepisu art. 63 par. 1 kpa zdanie drugie pozostawiacie bez rozpoznania. Przepis ten bowiem brzmi "Jeżeli przepisy odrębne nie stanowią inaczej, podania wniesione na adres poczty elektronicznej organu administracji publicznej pozostawia się bez rozpoznania." Przecież do DO nie stosujemy kpa. No nie hehe
tko
Stażysta

Napisano: 19 sty 2022, 15:30

pomijając już to wszystko co powyżej interesuje mnie fakt czy mam stosowac kpa gdy dostaję wniosek i za cholerę nie wiem czy będzie odmowa czy przyznanie. No bo jeśli miałaby być odmowa to robiłbym wg kpa a jeśli przyznanie to wg czegoś tam.....

Hmmm.... ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 19 sty 2022, 15:35

Tom. pisze:
19 sty 2022, 15:30
pomijając już to wszystko co powyżej interesuje mnie fakt czy mam stosowac kpa gdy dostaję wniosek i za cholerę nie wiem czy będzie odmowa czy przyznanie. No bo jeśli miałaby być odmowa to robiłbym wg kpa a jeśli przyznanie to wg czegoś tam.....

Hmmm.... ;)
BRAWO jesteś Wielki. Właśnie rozwaliłeś całą dyskusję odnośnie tego czy stosujemy, czy nie stosujemy kpa. Nie da się nie stosować kpa. I tyle
tko
Stażysta

Napisano: 19 sty 2022, 16:11

@tko, na wszystkie Twoje pytania, według ustawodawcy jest odpowiedź jedna: do postępowań, w których rozstrzygamy decyzją Kpa stosujemy, do pozostałych postępowań Kpa nie ma zastosowania. Tom słusznie zauważył, że nie wiadomo, jak sprawa będzie rozstrzygnięta na etapie przyjmowania wniosku, jednak to nie obliguje nas, żebyśmy od początku stosowali instytucje Kpa i np. odmowę wszczęcia postępowania.
Tak mówi ustawa...
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 19 sty 2022, 16:21

noteev pisze:
19 sty 2022, 16:11
@tko, na wszystkie Twoje pytania, według ustawodawcy jest odpowiedź jedna: do postępowań, w których rozstrzygamy decyzją Kpa stosujemy, do pozostałych postępowań Kpa nie ma zastosowania. Tom słusznie zauważył, że nie wiadomo, jak sprawa będzie rozstrzygnięta na etapie przyjmowania wniosku, jednak to nie obliguje nas, żebyśmy od początku stosowali instytucje Kpa i np. odmowę wszczęcia postępowania.
Tak mówi ustawa...
myślę, że dyskusja nie ma dalej sensu z tego względu, że żaden drugiego nie przekona. Tom słusznie wskazał, że jeżeli nie kpa to co innego?. Wymysły urzędnika. Nie da się niestosować kpa. Ale jak już wyżej wskazałem dyskusja z Tobą nie ma sensu. Gdyż nie używasz argumentów merytorycznych. Ja wskazałem na konkretne przepisy kpa, które musisz zastosować w każdej sprawie, a Ty chyba tego nie rozumiesz. Przykre.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2022, 16:33 przez tko, łącznie zmieniany 1 raz.
tko
Stażysta

Napisano: 19 sty 2022, 16:32

jeszcze jedno. Jak już w wcześniej wskazałem w zakresie sprawy administracyjnej stosujemy kpa, gdyż w Polsce jest domniemanie stosowania kpa w każdej sprawie administracyjnej. "W tym kontekście należy także zwrócić uwagę na domniemanie w ramach poszczególnych rodzajów postępowania orzekającego (jurysdykcyjnego) przed organami administrującymi drogi ogólnego postępowania administracyjnego w sprawach indywidualnych, w których przepisy materialnego prawa administracyjnego nie określają w sposób ścisły formy działania organu administracji publicznej, tj. nie wskazują wprost, czy sprawa ma być załatwiona w formie decyzji administracyjnej (bądź milcząco), czy też w formie innego aktu lub czynności (zob. bogatą i wciąż aktualną argumentację przedstawioną w tym zakresie w wyr. NSA: z 22.9.1981 r., SA 791/81, ONSA 1981, Nr 2, poz. 91; z 5.10.1982 r., II SA 969/82, ONSA 1982, Nr 2, poz. 94; z 19.7.1983 r., II SA 771/83, ONSA 1983, Nr 2, poz. 61; por. też post. NSA z 13.7.1983 r., II SA 983/83, ONSA 1983, Nr 2, poz. 57). Nie budzi również wątpliwości pogląd, że o charakterze (istocie) aktu administracyjnego decyduje jego treść, a nie nazwa. Wobec tego, uznaniu danego aktu za decyzję administracyjną nie sprzeciwia się okoliczność nazwania go w przepisach prawa nie wprost "decyzją", ale m.in. zezwoleniem, pozwoleniem, orzeczeniem, zgodą, koncesją, cofnięciem koncesji, zarządzeniem, nakazem, przyznaniem, ustaleniem odszkodowania, wyłączeniem, ustaleniem warunków itp. (por. post. NSA z 11.7.1984 r., SA/Wr 309/84, ONSA 1984, Nr 2, poz. 61; wyr. SN z 18.10.1985 r., II CR 320/85, OSNC 1986, Nr 10, poz. 158; wyr. NSA z 11.7.1994 r., IV SA 974/93, Wokanda 1994, Nr 11). " - vide Komentarz do KPA- red. prof. zw. dr hab. Marek Wierzbowski, red. prof. dr hab. Aleksandra Wiktorowska , Wawa 2021.

Nie jest ważne czy dane postępowanie kończy się informacją, czy decyzją, a ważne jest czy jest to rozstrzygnięcie merytoryczne, a w niniejszym przypadku informacja stanowi o przyznaniu DO, a zatem rozstrzygamy sprawę administracyjną i dlatego zgodnie z ww. domniemaniem stosujemy kpa.

aha na marginesie pierwotny projekt sejmu i uwalona pierwotnie w dniu 9 grudnia 2021 r. ustawa o dodatku osłonowym przewidywała wydanie decyzji administracyjnej przyznającej dodatek osłonowy. Dopiero w wyniku poprawki "inteligentów" z senatu zmieniono decyzję na informację bowiem miało to uprościć sprawę tak jak w 500plus. Widać jak uprościło.
tko
Stażysta

Napisano: 19 sty 2022, 21:51

W związku z tym mam dwa pytania: 1) na jaki przepis powołasz się np. przy odmowie wszczęcia postępowania lub przywróceniu terminu? Na ten Kpa, którego w ustawie nie ma? 2) Rozumiem, że jeśli zamierzasz stosować ten Kpa, którego w ustawie nie ma, to i wszystkie sprawy będziesz załatwiał w terminie jednego miesiąca, a jeśli nie, to będziesz wysyłał do każdego zawiadomienie o przedłużeniu terminu...?
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Zajmuję się:

Napisano: 20 sty 2022, 9:00

chyba się nie przekonacie wzajemnie ;)

dawno bo dawno ale mnie na studiach uczyli, że wszelakie postępowanie organów administracji w PL regulują kpa i "kpa". To drugie w przypadku ZUS. Co ciekawe, w praktycznej pracy przez naście lat się potwierdziło, że ZUS to ma jakiś swój, inaczej rozumiany, kpa :lol:
noteev pisze:
19 sty 2022, 21:51
2) Rozumiem, że jeśli zamierzasz stosować ten Kpa, którego w ustawie nie ma, to i wszystkie sprawy będziesz załatwiał w terminie jednego miesiąca, a jeśli nie, to będziesz wysyłał do każdego zawiadomienie o przedłużeniu terminu...?
no na dzień dzisiejszy, dla wszystkich wniosków poza styczniowymi domniemywam 30dniowy termin załatwienia. A czy będziemy wysyłać zawiadomienia o przedłużeniu? No nie wydaje mi się, znając życie miejskie czynniki wyższe orzekną, że bierzemy na klatę nieterminowość. Choć z jakiegoś powodu termin rozpatrywania jest jednym z głównych postulatów planowanej nowelizacji.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Strona 3 z 4    [ Posty: 34 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x