Weryfikować czy nie weryfikowac zglószenie do CEEB - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 18 sty 2022, 9:02

Zastanawiam się jak u Was wygląda weryfikacja CEEB? Należy brać raporty potwierdzające zgłoszenie źródeł ciepła do CEEB? Jak to rozwiązać w praktyce żeby było sprawnie? Czy może należy przyjąć wariant, że wnioskodawca oświadcza pod odpowiedzialnością karną i nic nie weryfikujemy?
Edyttta
Referent
Od: 13 mar 2017, 13:00
Zajmuję się: świadczenia rodzinne, fundusz alimentacyjny

Napisano: 18 sty 2022, 9:27

Bardzo mnie zastanawia dlaczego wnioskodawca może wpisać sobie jakąkolwiek kwotę choćby alimentów świadczonych w roku bazowym na rzecz innych osób i jest to święte więc nie ma w żaden sposób tego udokumentowywać, a z drugiej strony jak zaznaczy - oświadczy że wpisał do CEEB kocioł na paliwo stałe zasilane węglem to musimy obowiązkowo weryfikować... Trochę mi się to nie klei. Wierzyć im czy nie wierzyć oto jest pytanie.
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 18 sty 2022, 9:32

A gdzie jest napisane, że masz/macie"
wilkdan pisze:jak zaznaczy - oświadczy że wpisał do CEEB kocioł na paliwo stałe zasilane węglem to musimy obowiązkowo weryfikować
Proszę o dokładne wskazanie.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 sty 2022, 9:46

Proszę mnie poprawić czy obowiązek weryfikacji przez organ w CEEB wynika jedynie z wyjaśnień na stronie MKiŚ tzn. pytanie 35. Czy w związku z rozpatrywaniem wniosku o dodatek osłonowy, organ prowadzący postępowanie w tej sprawie będzie zobowiązany do weryfikacji czy źródło ogrzewania wymienione w art 2 ust. 6 zostało wpisane do centralnej ewidencji emisyjności budynku (CEEB), co daje prawo do uzyskania dodatku w podwyższonej kwocie? Jeśli tak to w jaki sposób? Czy poprzez sprawdzenie w CEEB, czy źródło ogrzewania gospodarstwa domowego faktycznie w nim figuruje?

Urząd Gminy, do którego zostanie złożony wniosek o przyznanie dodatku osłonowego w podwyższonej kwocie będzie miał obowiązek dokonać weryfikacji czy oświadczenie złożone we wniosku przez Wnioskodawcę jest prawdziwe poprzez weryfikację czy główne źródło ogrzewania tego gospodarstwa domowego zostało wpisane do Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków, do którego Urzędy mają dostęp [5].

Bo przypominam jakby ktoś nie pamiętał niedawne pytanie i wyjaśnienie "z tego źródła prawa 8-) " nr 27. Co dokładnie uwzględniamy do dochodu? Czy stypendia, alimenty, 500+, inne dodatki rodzinne się wliczają? Jak dokładnie go wyliczyć?

Alimenty na dzieci, stypendia oraz wsparcie w ramach programu 500+ nie wliczają się w dochód.

Zastanawiam się czy zamiast takich wyjaśnień MKiŚ to jednak nie powinno być jakiegoś artykułu zobowiązującego nas na grzebanie w CEEB przez ops-y;
wilkdan
Stażysta
Od: 12 sty 2018, 14:50
Zajmuję się: ŚR/FA/ŚW/DM

Napisano: 18 sty 2022, 11:05

Jakieś śmieszne pytania nr 35 czy 69 są tak wiążące dla nas jak tweety premiera o obniżce w sklepach cen o 5 zł.

P.S. jak tam pytanie 37, raptem znikło ze strony :lol:
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 18 sty 2022, 12:08

Na stronie Wolters Kluwer zamieszczona jest niżej cytowana wykładnia:

"Pytanie

Czy trzeba sprawdzać w dodatku osłonowym, czy wnioskodawca złożył deklarację w Centralnej Ewidencji Emisyjności Budynków?
ODPOWIEDŹ

Przepisy ustawy z 17.12.2021 r. o dodatku osłonowym nie dają organowi właściwemu uprawnień do weryfikacji oświadczeń wnioskodawców, co do źródeł ogrzewania i faktu wpisania ich do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Oświadczenie w tym zakresie, strona składa jednak pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań.
UZASADNIENIE

Należy zauważyć, że przepisy ustawy z 17.12.2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2022 r. poz. 1) – dalej u.d.o., nie dają organowi właściwemu uprawnień do weryfikacji oświadczeń, co do źródeł ogrzewania i faktu wpisania ich do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Brak jest bowiem takiego uprawnienia przewidzianego w ustawie.

Należy jednak mieć na względzie, że zgodnie z art. 2 ust. 14 u.d.o. w zw. z art. 411 ust. 10n pkt 1 ustawy z 27.04.2001 r. - Prawo ochrony środowiska (Dz.U. z 2021 r. poz. 1973 ze zm.) w zw. z art. 23 ust. 2a ustawy z 28.11.2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz.U. z 2020 r. poz. 111 ze zm.) informacje przedstawione we wniosku o ustalenie prawa do dodatku osłonowego, składa się pod rygorem odpowiedzialności karnej za składanie fałszywych zeznań. Powyższy rygor będzie więc dotyczył również wskazanych w oświadczeniu kwestii źródeł ogrzewania i faktu wpisania ich do centralnej ewidencji emisyjności budynków."
martenka
Praktykant
Od: 06 kwie 2021, 16:51
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 18 sty 2022, 12:36

Tylko odpuszczenie tej weryfikacji oznaczać będzie dla nas za jakiś czas masę dodatkowej roboty z nienależnie pobranymi dodatkami. Wolimy jednak tego uniknąc bo robić NP bo ministerstwo czegoś tam nie doprecyzowało to słabe później. U nas ludzie ciagle zaznaczaja ten punkt bo nikt tej małej siódemki w indeksie z wyjasnieniem nie doczytuje. Zaznaczaja bo sie ogzewaja piecem i zupełnie nie rozumieja tego co dalej jest napisane ze dotyczy tylko piecy zgłoszonych. I wiem ze nikt tego pieca zgłoszonego nie ma przynoszac taki wniosek i mimo to mam wypłacac wyzsze bo nie mam uprawnien do sprawdzenia tego? Nadal DO przyznaje wójt/burmistrz wiec ten wójt/burmistrz wie z posiadanych danych czy ten piec jest zgłoszony poniewaz zgloszenia to tez on i chyba ustawodawcy nie obchodzi ze to inny pokój.. Wiec jak organ wie a mimo to wypłaci wyzszy to czy to nienaleznie czy błąd urzenika? Troche to nie weryfikowanie jest ryzykowne wg mnie. Ale prawnikiem nie jestem.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 18 sty 2022, 12:41

@martenka to jest jedna z interpretacji lexa bo 3 pytania niżej jest już inna.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 18 sty 2022, 13:27

@szarak masz na myśli tą interpretację:

"W mojej ocenie, organ właściwy, prowadzący postępowania w sprawie ustalenia prawa do dodatku osłonowego, może na mocy art. 27d ust. 1 pkt 14 ustawy z 21.11.2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów wystąpić o udostępnienie danych i informacji, zgromadzonych w centralnej ewidencji emisyjności budynków. Jednak należy mieć na względzie, że przepisy ustawy o dodatku osłonowym nie obligują organu do takiej weryfikacji.
UZASADNIENIE

W mojej ocenie, art. 27d ust. 1 pkt 14 ustawy z 21.11.2008 r. o wspieraniu termomodernizacji i remontów (Dz.U. z 2021 r. poz. 554 ze zm.) może stanowić podstawę udostępnienia ośrodkom pomocy społecznej lub centrom usług społecznych danych i informacji zgromadzonych w centralnej ewidencji emisyjności budynków. o ile są one niezbędne do realizacji ich ustawowych zadań.

Należy jednak zauważyć, że przepisy ustawy z 17.12.2021 r. o dodatku osłonowym (Dz.U. z 2022 r. poz. 1) – dalej u.d.o., nie nakładają na organy właściwe obowiązku weryfikacji oświadczeń, co do źródeł ogrzewania i faktu wpisania ich do centralnej ewidencji emisyjności budynków. Brak jest bowiem takiego zobowiązania, przewidzianego w u.d.o."
martenka
Praktykant
Od: 06 kwie 2021, 16:51
Zajmuję się: ŚW/FA

Napisano: 19 sty 2022, 9:57

Cy ktos próbował ściągać dane z CEEB? To w ogóle działa?
miła
Referent
Od: 23 mar 2016, 10:02
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x