Dopiero teraz dostałam zaświadczenie że kobieta pracowała przez 3 miesiące i muszę jej doliczyć dochód za lipiec 2018 i za sierpień przekroczenie(później już dochód utracony był bo umowa do 31.08.2018 r.)_ Wychodzi mi że w sierpniu powinna mieć 1/1 i dostać tylko 35,23 a dostała 124 zł. Więc żądam zwrotu kwoty 88,77. Ale powiedzcie mi jak mam postąpić z rozpoczęciem roku które wzięła we wrześniu 100 zł., a według wyliczeń powinna dostać różnicę pomiędzy 100 a tym co naliczyłam jej za sierpień i mieści się w tej kwocie 35,23. Też mam żądać zwrotu tej części i jak to mam wyliczyć?
No właśnie coś mi się tak ubzdurało. Bo normalnie jak osoba dostaje 1/1 a później przechodzi na pełne kwoty to rozpoczęcie ma wypłacone w wysokości różnicy. Więc wydaje mi się że jeśli ona na sierpień będzie miała 1/1 czyli część zasiłku i część rozp. roku to we wrześniu też powinna była dostać różnicę a nie całość. Czy źle myślę???
prawidłowo powinna wziąć cząstkę rozpoczęcia w sierpniu, a pozostałą różnicę we wrześniu. Czyli w sumie całe 100 zł się należało. I nie można żądać zwrotu tego dodatku.
ja naprawdę nie rozumiem tej teorii z rozpoczęciem roku szkolnego.
Zastanówmy się przez chwilę. Strona złożyła wniosek na cały okres zasiłkowy. ma przyznany zł za zł, w tym rozpoczęcie. W sierpniu po wypłacie świadczeń za sierpień Pani kulturalnie przyszła i oświadczyła, że syn skończył naukę i rezygnuje z dodatku z tytułu rozpoczęcia roku szkolnego. Zróbcie jej NP Przecież brała przez 10 miesięcy kasę A na dodatek, żeby było wam przyjemnie to jeszcze bez tego dodatku Pani miała do pobrania poniżej 20 zł i nie powinna w ogóle brać świadczeń
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
Sposób liczenia dodatku na rozpoczęcie jest nielogiczny. Powinien być liczony w miesiącu w którym faktycznie jest należny/wypłacany. Tak samo jak dojazdy - bez dzielenia na 12.
czyli moje myślenie jest złe i powinna zwrócić tylko 88,77 a rozpoczęcia roku nie powinnam ruszać w ogóle? Czyli wychodzi na to że za sierpień należało się jej 35,23 (w tym cząstka rozpoczęcia roku) i we wrześniu dostała całą 100???