Proszę podzielcie się opinią dotyczącą zawieszenia postępowania zgodnie z art 97 par 1 pkt 4kpa ? Na szkoleniu usłyszałam że jak najbardziej należy to stosować w przypadku gdy przeciąga się sprawa o ustalenie alimentów czy zaprzeczenie ojcostwa. Tylko ja to wygląda w praktyce? Praktykujecie w Waszych Ośrodkach takie rozwiązanie? Niestety mam taką sprawę teraz i wole zaczepną Waszej opinii bo nigdy tego nie stosowano u nas. I wolę być ostrożna.
Jeśli chodzi o ustalenie alimentów, to mamy art. 24a pkt 4, ale jeśli czekamy np. na ustalenie, bądź zaprzeczenie ojcostwa, to jak najbardziej stosujemy zawieszenie postępowania z art. 97.1.4 Kpa. Strona musi wykazać, że zwróciła sie do organu lub sądu o rozstrzygnięcie swojej sprawy (jeśli nie, to sami powinniśmy wystąpić) i na tej podstawie, postanowieniem zawieszasz postępowanie. Po otrzymaniu odpowiednich dokumentów - też postanowieniem - zawiadamiasz stronę o podjęciu zawieszonego postępowania (na postanowienia służą zażalenia).
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne. Albert Camus
A czy w przypadku gdy babcia czeka na wyrok sądowy o ustanowienie jej opiekunem prawnym wnuczka jest podobnie i można zastosować ten artykuł i procedurę?
Podpinam się pod temat.
Muszę wydać decyzję do sprawy zawieszonej 2 lata temu, wniosek był złożony 12.2023 r.
Czy do podstawy prawnej decyzji daję nr dzienników, które obowiązywały na dzień złożenia wniosku czyli grudzień 2023? Bardzo dawno tego nie robiłam wole się upewnić.