to niech mi Pani Pan powie dlaczego mi mowia ze 2 zasilku nie moga byc w jednym domu? czy gdzies o tym pisze ze tak twierdza. bo juz tam bylam 2 razy i za kazdym razem to samo. moze im pokazac to co tutaj piszecie
jest art.16a ust.8 pkt.4 w którym mowa ze SZO nie przysługuje jeżeli członek rodziny osoby sprawujacej opiekę na ustalone prawo do SZO,świadczenia pielęgnacyjnego albo zasiłku dla opiekuna ale matki Pani mąż nie wpisuje do skladu rodziny, tak mi się wydaje więc może złożyć wniosek i się należy SZO, ale może niech ktoś się wypowie kto dłuzej pracuje w świadczeniach czy mam rację
Pani Manilla, moja tesciowa pobiera juz zasilek, znacyz dopiero zlozyla wniosek i opiekuje sie swoja mama, czyli mojego meza babcia. a moj mąz chce zlozyc na swojego tate. czy moze, mieszkamy w jednym domu
Już doczytałam , ze SZo
-przy składzie rodziny wymagającej opieki jest ( Twoja teściowa i teść )
- w sprawującej opiekę Ty , mąż i dzieci jak macie
Czytając przepis nie ma jak dla mnie przeciwskazan do brania bo zgodnie art. 16 a ust.8 SZo nie przysługuje gdy pkt. 4 jeśli członek rodziny sprawującej opiekę ma ustalone prawo do SZo , SP , ZDo . W rodzinie sprawującej opiekę nie ma tych świadczeń.
Jak pójdziesz do swojego ośrodka złożyć wniosek, to powołaj sie na wyrok trybunału z 18 listpoada 2014. Informację ministerstwa, ze wyrok ten ma zastosowanie nie tylko do śp, ale do zdo i szo twój ośrodek powinien dysponowac, ale jesli nie sa doinformowane w tej kwestii to niech się doinformują na stronie forum ops.