informacja dodatek osłonowy - błąd przy rozpatrzeniu wniosku - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 cze 2022, 12:08

Pomóżcie co mam zrobić w w sytuacji, którą opisze poniżej:
Pan złożył wniosek o dodatek osłonowy wraz z mamą. Przyznałam dodatek strona otrzymała już informację o przyznanym dodatku ale nie został jeszcze wypłacony. Niestety nie zauważyłam, że pan jest żonaty i tak naprawdę nie powinien widnieć w tym składzie rodziny tylko z żoną i dziećmi. A mama powinna złożyć wniosek jako gospodarstwo jednoosobowe. Co teraz poczynić aby to odkręcić???
kar2004
Stażysta
Od: 21 paź 2021, 8:29
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 23 cze 2022, 16:33

Uwazam ze jesli dochodowo mieszczą sie i przysluguje im dodatek oslonowy to wszystko jest w porządku. To wnioskodawca okreska sklad rodziny i on sie pod tym podpisuje. Uwazam ze wszystko jest ok. To dziala tak jak w pomocy spolecznej. Nie ingerujemy w sklady rodziny.
BWEM
Praktykant
Od: 04 sty 2022, 15:26
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 24 cze 2022, 9:37

Też raczej nie widzę problemu, osoby same oświadczają skład gospodarstwa domowego- który nie musi się równoważyć ze składem rodziny w świadczeniach rodzinnych bo to są inne definicje.
Kowalik15
Referent
Od: 01 sty 2022, 15:27
Zajmuję się: KADRY/ŚR/FA/AOON

Napisano: 24 cze 2022, 12:49

kar2004 pisze:
23 cze 2022, 12:08
Pomóżcie co mam zrobić w w sytuacji, którą opisze poniżej:
Pan złożył wniosek o dodatek osłonowy wraz z mamą. Przyznałam dodatek strona otrzymała już informację o przyznanym dodatku ale nie został jeszcze wypłacony. Niestety nie zauważyłam, że pan jest żonaty i tak naprawdę nie powinien widnieć w tym składzie rodziny tylko z żoną i dziećmi. A mama powinna złożyć wniosek jako gospodarstwo jednoosobowe. Co teraz poczynić aby to odkręcić???
A dlaczego powinien być w składzie rodziny z żoną i dziećmi? Skoro oświadczył,że prowadzi wspólne gospodarstwo domowe z mamą, a nie z żoną i dziećmi, to jest ok i wypłacasz, chyba, że był już wcześniej w dodatku osłonowym ujęty w innym gospodarstwie, np. z tą żoną, jeśli nie, to jak dla mnie, jest ok i bym normalnie wypłaciła
my_low
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 19 sty 2017, 8:23
Zajmuję się: ŚR, FA, SW, DS

Napisano: 30 wrz 2022, 8:19

A ja mam taki problem.... Przyznałam dodatek węglowy, wysłałam informację a zapomniałam sprawdzić tę osobę w odpadach komunalnych i ewidencji, po zasięgnięciu informacji okazało się że pani nie figuruje w tych rejestrach. Jak to teraz odkręcić?
izzka
Stażysta
Od: 10 kwie 2017, 11:26
Zajmuję się: ŚR i DM

Napisano: 30 wrz 2022, 8:23

nie wiem jak u was ale u nas w śmieciach figurują tylko osoby składające deklaracje śmieciowe, żadne inne ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 wrz 2022, 10:25

No tak, masz rację - u nas też tak jest. Źle napisałam - pod danym adresem nikt nie opłaca odpadów.
izzka
Stażysta

Napisano: 30 wrz 2022, 12:23

mozesz wezwać, odebrać oświadczenie, czy faktycznie tam mieszka, od kiedy a potem to oświadczenie przekazać do śmieciarzy i niech jej wydadzą decyzję na karną opłatę śmieciową :twisted:
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 wrz 2022, 12:26

A co z rozpatrzonym wnioskiem? Obawy mam bo pod adresem obok wysłałam wezwanie do wyjaśnień - podobna sytuacja a tu rozpatrzyłam pozytywnie wniosek.
izzka
Stażysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x