Na szkoleniu uczono mnie, że liczy sie data wpłynięcia wniosku a nie wydania decyzji.
Jeśli wniosek wpłynął 29 marca to wg mnie obowiązuje już nowa stawka
W ustawie byłby wtedy zapis, że stawka obowiązująca w dniu złożenia wniosku, tak, jak w przypadku kryterium dochodowego. Nie ma takowego zapisu, więc od razu wchodzi on w zycie.
Ja tez mam sygnity i cały czas mi pokazuje stara stawkę. Mam wnioski złożone przed 29.03 i jeden z 29.03 i jak biorę obliczenie to nalicza mi stara stawką. Nie mam jeszcze wydanych decyzji. Czy trzeba zrobić aktualizacje czy powinnam sama zmienić stawkę w parametrach?Maxima pisze: ↑02 kwie 2024, 12:23W ustawie byłby wtedy zapis, że stawka obowiązująca w dniu złożenia wniosku, tak, jak w przypadku kryterium dochodowego. Nie ma takowego zapisu, więc od razu wchodzi on w zycie.
A druga sprawa, nawet system (w moim przypadku sygnity) sam podbiera nową stawkę. Inaczej podbierałby zgodnie z datą złozenia wniosku, tak jak w przypadku kryterium.
Nie ma więc wątpliwości, ze stawka weszła w zycie od razu.
Źle wprowadzone zmiany w parametrach systemowych.Naska pisze: ↑03 kwie 2024, 8:27Ja tez mam sygnity i cały czas mi pokazuje stara stawkę. Mam wnioski złożone przed 29.03 i jeden z 29.03 i jak biorę obliczenie to nalicza mi stara stawką. Nie mam jeszcze wydanych decyzji. Czy trzeba zrobić aktualizacje czy powinnam sama zmienić stawkę w parametrach?Maxima pisze: ↑02 kwie 2024, 12:23W ustawie byłby wtedy zapis, że stawka obowiązująca w dniu złożenia wniosku, tak, jak w przypadku kryterium dochodowego. Nie ma takowego zapisu, więc od razu wchodzi on w zycie.
A druga sprawa, nawet system (w moim przypadku sygnity) sam podbiera nową stawkę. Inaczej podbierałby zgodnie z datą złozenia wniosku, tak jak w przypadku kryterium.
Nie ma więc wątpliwości, ze stawka weszła w zycie od razu.