Informacja wydana - zaznaczone przebywanie za granicą.

Wybrane tematy:
Komunikat w sprawie nowych wniosków 500+/ŚW/ŚR w CAS Wzory Decyzji 500+ jak rozpisujecie podatek z US? Jak usprawnić koordynację? Zwalić robotę na gminy... alimenty, od kiedy wyplata - dylematy odnośnie art 19 ust. 4 inspektor ds. świadczeń wychowawczych
ODPOWIEDZ
nowaFA
Stażysta
Zajmuję się:
Kontakt:

Informacja wydana - zaznaczone przebywanie za granicą.

Post autor: nowaFA »

Co można zrobić w takiej sytuacji? Wniosek elektroniczny - została wydana i wysłana informacja o przyznaniu świadczenia wychowawczego. Nie zauważyłam zaznaczenia o przebywaniu członka za granicą. Czy mogę na art. 145 pkt. 6 kpa wznowić postępowanie i uchylić prawo do do świadczenia wychowawczego i przesłać wniosek do PUW? Pomóżcie - wiem, że to moje niedopatrzenie.
amigooo
Referent
Zajmuję się: ŚW
Kontakt:

Re: Informacja wydana - zaznaczone przebywanie za granicą.

Post autor: amigooo »

nowaFA pisze: 04 lut 2021, 9:29 Co można zrobić w takiej sytuacji? Wniosek elektroniczny - została wydana i wysłana informacja o przyznaniu świadczenia wychowawczego. Nie zauważyłam zaznaczenia o przebywaniu członka za granicą. Czy mogę na art. 145 pkt. 6 kpa wznowić postępowanie i uchylić prawo do do świadczenia wychowawczego i przesłać wniosek do PUW? Pomóżcie - wiem, że to moje niedopatrzenie.
Miałem nie jednokrotnie taki przypadek. Informowałem osobę mailem coś typu "Dzień dobry, z uwagi na fakt, iż rodzic dziecka przebywa za granicą tut. Ośrodek zgodnie z akt 16 ustawy z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci, ma obowiązek wystąpić z wnioskiem do wojewody o ustalenie, czy w sprawie mają zastosowanie przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego. W związku z powyższym informuje, iż informacja nr ......z dnia ......... jest wystawiona błędnie a tym samym nie aktualna.

Nie wiem czy dobrze robię, ale po mojemu jeżeli przyznanie jest informacją a nie prawną Decyzją od której możemy się odwołać to tym samym taką informację możemy łzawością zmienić lub poinformować że wystawiona błędnie, chyba że poszły już jakieś świadczenia
ODPOWIEDZ